ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το τιμόνι του αύριο από την TRW

TRW AUTOMOTIVE HOLDINGS CORP. STEERING WHEEL

Στο μέλλον τα τιμόνια θα αλλάξουν, τουλάχιστον με την μορφή όπως τα γνωρίζουμε σήμερα…

TRW-future-steering-wheel-in-rinspeed-concept (1)Όπως σχεδόν σε κάθε σαλόνι της Γενεύης, έτσι και στο φετινό σαλόνι της Γενεύης την προσοχή κατάφερε να τραβήξει ακόμη μία εκκεντρική έμπνευση του Rinspeed. Για την ακρίβεια την προσοχή τράβηξε το τιμόνι της TRW, μία εταιρία που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές συστημάτων και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το χαρακτηριστικό του τιμονιού είναι πως μπορεί να μετακινηθεί στον οριζόντιο άξονα και κατά πλάτος του ταμπλό.

TRW-future-steering-wheel-in-rinspeed-concept (2)Με τα τωρινά δεδομένα κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται άχρηστο αλλά φανταστείτε σε περίπου 2-3 δεκαετίες τον έλεγχο του αυτοκινήτου να μπορεί να αναλάβει και ο συνοδηγός! Από την άλλη, όταν έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα της αυτόνομης οδήγησης -υποδεικνύεται και από μία αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του ταμπλό- το τιμόνι μετακινείται αυτόματα στο κέντρο του ταμπλό ώστε οδηγός και συνοδηγός να νιώθουν πιο άνετα.

Η βασική λειτουργία του τιμονιού βασίζεται σε μια καλωδιακή πλατφόρμα (drive-by-wire) που εξέλιξε η TRW ώστε όλες οι λειτουργίες να βρίσκονται πάνω στο τιμόνι (π.χ. επιλογή κίνησης, «νεκράς», όπισθεν) καταργώντας την κεντρική κονσόλα. Φυσικά, υπάρχει πλήρης υποστήριξη φωνητικών εντολών, κάτι που στα επόμενα χρόνια θα συναντάμε όλο και περισσότερο μετά την διείσδυση της Google και της Apple στα συστήματα πολυμέσων των αυτοκινήτων. Έτσι, στα επόμενα χρόνια το αυτοκίνητο θα αλλάξει μορφή (τουλάχιστον στο εσωτερικό του) και θα γίνει πιο διαδραστικό και επικοινωνιακό με τον χρήστη μέσω διάφορων apps (εφαρμογών) που θα συγχρονίζονται με τα smartphones..

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!