ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανθρακονήματα για τα συμβατικά αυτοκίνητα

bmw-i3

Μπορεί αυτή τη στιγμή να ακούγεται σαν μακρινό όνειρο, στην πράξη όμως αυτό ετοιμάζεται να γίνει πραγματικότητα, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η συγκεκριμένη άποψη προέρχεται από ένα στέλεχος της SGL, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής σύνθετων υλικών στον κόσμο. Σήμερα το τρέχον κόστος ενός κιλού εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά ενισχυμένα με ίνες άνθρακα κυμαίνεται στα 100 ευρώ, από τα οποία τα 20 ευρώ είναι για το υλικό και τα 80 ευρώ για την κατεργασία και τη μορφοποίηση. Το κόστος αυτό αναμένεται να πέσει στα επόμενα χρόνια περισσότερο από 70%, καθιστώντας αυτά τα υλικά πιο προσιτά για μαζική παραγωγή.

Μπορεί και πάλι ο σίδηρος με το αλουμίνιο να παραμένουν οικονομικότερα, η ψαλίδα όμως θα έχει κλείσει αισθητά. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι τα σύνθετα υλικά είναι πιο εύπλαστα -και άρα παίρνουν ευκολότερα σύνθετες μορφές- και δεν απαιτούν ενεργοβόρες τεχνικές ηλεκτροεπίστρωσης κατά της διάβρωσης, αφού απλά δεν σκουριάζουν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η SGL, η οποία συνεργάζεται με τη BMW στην κατασκευή των νέων i3 και i8, ετοιμάζεται να διπλασιάσει την παραγωγή για τη Βαυαρική εταιρία από τις 3.000 στις 6.000 τόνους ετησίως. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η νέα Σειρά 7 θα χρησιμοποιεί τέτοια υλικά, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!