NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

H Jaguar θα κατασκευάσει E-Type του 1963!

1963 Jaguar Lightweight E-Type (6)

Η βρετανική φίρμα αποφάσισε να τελειώσει μία «μισοτελειωμένη» υπόθεση, την κατασκευή των 18 συνολικά αγωνιστικών E-Type από το 1963…

Για τη ακρίβεια, οι 12 πανάλαφρες lightweight αγωνιστικές E-Type είχαν κατασκευαστεί πριν από περίπου μισό αιώνα, αφήνοντας ως εκκρεμότητα τις 6 τελευταίες (μιας και το πλάνο προέβλεπε συνολικά την κατασκευή 18). Τις ειδικές αυτές E-Type αποφάσισε να κατασκευάσει η Jaguar χρησιμοποιώντας τόσο τα σχέδια και τη μεθοδολογία παραγωγής της δεκαετίας του ’60, όσο και τους αριθμούς πλαισίου που είχε δεσμεύσει τότε και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Μάλιστα, τα βρετανικά μέσα αναφέρουν πως κάθε μία από τις παλιές-καινούργιες E-Type θα κοστίζει ένα εκατομμύριο στερλίνες, δηλ. περίπου 1,22 εκ. ευρώ!

Εδώ να πούμε πως οι Lightweight E-Type (η πλήρης ονομασία τους ήταν Special GT E-Type Cars) διέθεταν κι έναν ιδιαίτερο 6κύλινδρο σε σειρά αλουμινένιο κινητήρα με χωρητικότητα 3,8 λίτρα που συνεργαζόταν με τεσσάρι κιβώτιο. Σε σχέση με το μοτέρ που υπήρχε στις απλές E-Type που ζύγιζαν 114 κιλά παραπάνω, το μοτέρ είχε δεχθεί ανάλογες περιποιήσεις με υψηλότερη σχέση συμπίεσης (9,5:1), μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής και ισχυρότερο κατά 25 άλογα φτάνοντας τα 290.

Το πλαίσιο και το αμάξωμα ήταν αλουμινένιο ενώ τις ειδικές E-Type τις απόκτησαν μεταξύ άλλων και διάσημοι οδηγοί, όπως ο Graham Hill και ο Jackie Stewart. Τώρα, οι 6 νέες E-Type που θα κατασκευαστούν θα είναι πανομοιότυπες με τις 12 του παρελθόντος. Αυτό που μένει είναι να μάθουμε ποιος θα τις αποκτήσει με την πρώτη να αναζητά πελάτη από αυτό το καλοκαίρι…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!