NEA

Πλοήγηση δίχως δορυφόρους;

garmin-portable-navigation

Είναι δυνατή η πλοήγηση στο αυτοκίνητο δίχως την υποστήριξη του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού, του γνωστού GPS;

ROYAL NAVY TASK GROUP FLEXES ITS MUSCLES IN THE MEDITERRANEANΈνα θέμα με το σήμα του συστήματος GPS είναι πως δεν υπάρχει σήμα μέσα από τούνελ αλλά και κάτω από το …νερό! Και μιλάμε για νερό ωκεανών, καθώς πρόσφατα το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως εξελίσσει ένα σύστημα εντοπισμού για τα υποβρύχια του (μέχρι τώρα η θέση τους προσδιορίζεται τριγωνομετρικά από την ταχύτητα και τη κατεύθυνσή τους) χρησιμοποιώντας το μαγνητικό πεδίο της Γης. Για την ακρίβεια, εξελίσσει μία «κβαντική» πυξίδα η οποία βασίζεται στην μεταβολή υποατομικής ύλης, ανάλογα με την θέση της συσκευής στο γήινο μαγνητικό πεδίο.

Η κβαντική πυξίδα διακρίθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1997 και σήμερα έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο και χωρά σε ένα κουτί με μήκος περίπου ένα μέτρο. Η ακρίβεια που δίνει έχει μέγιστη απόκλιση επίσης ένα μέτρο, ενώ στο εσωτερικό του κουτιού υπάρχει δέσμη από ακτίνες λέιζερ που ψύχουν ένα μικρό νέφος από άτομα ρουβιδίου. Τρεις τέτοιες συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν στους τρεις άξονες και η τριγωνομέτρηση των δεδομένων να δώσει την γεωγραφική θέση, ακόμη και κάτω από το νερό!

Τα σημερινά συστήματα πλοήγησης και εντοπισμού θέσης λειτουργούν χρησιμοποιώντας το GPS, από τα smartphones μέχρι και τα αυτοκίνητα. Οι ειδικοί που σχεδίασαν την κβαντική πυξίδα εκτιμούν πως σε μερικές δεκαετίες το μέγεθος της συσκευής θα είναι αρκετά μικρό ώστε να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησής της και στο αυτοκίνητο για σταθερό και ακριβέστερο σήμα «βρέξει, χιονίσει». Πάντως, αν δεν το ξέρετε το πρώτο navi για το αυτοκίνητο λειτουργούσε δίχως GPS!

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!