ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Honda Electro Gyrocator: το πρώτο GPS για το αυτοκίνητο!

Αυτό ήταν το πρώτο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης για χρήση στο αυτοκίνητο με πρώτη τοποθέτηση στο Honda Accord του 1981.

Το δορυφορικό σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS) μπορεί να αποτελεί αμερικανική δημιουργία αλλά το πρώτο σύστημα πλοήγησης (navi) για το αυτοκίνητο καταγράφηκε στην Ιαπωνία. Πρόκειται για το σύστημα Electro Gyrocator το οποίο είχε κατασκευαστεί από την Honda σε συνεργασία με την Alpine και την εταιρεία κατασκευής προβολέων Stanley Electric.

Honda Gyrocator Navigation System 1981 (111)

Εδώ προσέξτε μία σημαντική λεπτομέρεια. Το Gyrocator δεν χρησιμοποιούσε καν το GPS για να προσδιορίσει την θέση του αλλά μία απλή αρχή: γνωρίζοντας το σημείο εκκίνησης, την κατεύθυνση κίνησης και την διανυθείσα απόσταση, υπήρχε δυνατότητα προσδιορισμού της θέσεως. Μία διαδικασία προερχόμενη από τα μαχητικά τζετ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Honda Gyrocator Navigation System 1981 (6)

Το βασικό συστατικό του Gyrocator ήταν ένα παμπάλαιο γυροσκόπιο αερίου (περιείχε σε κενό αέρος ήλιο το οποίο όταν άλλαζε θέση ερχόταν σε επαφή με ένα από τα δύο καλώδια, το σύστημα καταλάβαινε την αλλαγή διεύθυνσης από την διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε αυτά) και σε συνδυασμό με ένα σερβομηχανισμό, το σύστημα μπορούσε να υπολογίζει την ταχύτητα και την απόσταση που είχε διανυθεί.

Το στίγμα έπεφτε πάνω σε ένα διάφανο χάρτη που τον τοποθετούσε ο χρήστης σε ένα μόνιτορ CRT των 6 ιντσών. Νωρίτερα ο χρήστης έπρεπε να είχε χαράξει την διαδρομή που ήθελε και απλά την ακολουθούσε με το Gyro-Cator να δίνει την θέση του αυτοκινήτου.

Honda Gyrocator Navigation System 1981 (1)

Φυσικά, δεν υπήρχαν ούτε οπτικές οδηγίες, μήτε φωνητικές υποδείξεις, αλλά ο χρήστης γνώριζε την θέση του και μπορούσε να φτάσει στον προορισμό του. Στο σχετικό βίντεο μπορείτε να δείτε πως λειτουργούσε το Honda Electro Gyrocator, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν διαθέσιμο ως προαιρετικό στοιχείο εξοπλισμού στην Ιαπωνία, στα σεντάν Honda Accord και Vigor.

Παραμένει άγνωστα πόσες τέτοιες συσκευές πωλήθηκαν. Πάντως, τον Ιανουάριο του 1982 υπήρξε και αναβαθμισμένο Gyrocator με ψηφιακό χάρτη με ακριβέστερο ταίριασμα στίγματος (map matching).

Honda Gyrocator Navigation System 1981 (3)

Εδώ αξίζει να σταθούμε στα πρώτα «μαϊμού» συστήματα πλοήγησης που είχαν αρχικά εμφανισθεί στην Ελλάδα, αρχές 2000. Ουσιαστικά, δεν υπήρχε κανένα software πλοήγησης, παρά ένας χάρτης στον οποίο απλά έπεφτε με σχετική ακρίβεια το στίγμα του GPS (το map matching που λέγαμε αλλά με δορυφορικό προσδιορισμό).

Επειδή δεν υπήρχε λογισμικό, δεν υπήρχαν και σχετικές υποδείξεις, απλά έβλεπες το στίγμα και τον χάρτη να «γυρίζει» ανάλογα με την θέση του αυτοκινήτου. Οι καιροσκόποι τα πωλούσαν για navi, και μάλιστα σε πολύ υψηλότερη τιμή απ’ ότι θα έπρεπε…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!