NEA

Δείτε ένα Tesla να «υπερφορτίζει» [vid]

Ο κάτοχος ενός Tesla Model S που ζει στο Όλσο δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για να μας δείξει πόσο γρήγορα φορτίζει το αυτοκίνητο του σε ένα supercharger δίκτυο…

tesla superchargingΗ Νορβηγία των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων μοιάζει σαν την τέλεια αγορά για την Tesla μιας και οι εκεί πωλήσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο (η αμερικανική εταιρία πουλά περισσότερο ακόμη και από την Ford, μόνο τον Μάρτιο πουλήθηκαν 1.493 Model S!). Λογικό είναι λοιπόν το βίντεο που παρακολουθείτε να δημοσιεύεται από το Όσλο και να μας δείχνει πόσο γρήγορα φορτίζει το Model S.

tesla supercharger network europeΠριν από καιρό είχαμε γράψει για το δίκτυο ταχυφόρτισης Supercharger το οποίο μέσα σε μόλις 30 min μπορεί να εξασφαλίσει έως 270 km σε δίκτυο ισχύος 120 kW. To βίντεο που βλέπετε τρέχει σε ταχύτητα 10x και απεικονίζει διαδικασία φόρτισης από το 10% στο 100% των μπαταριών σε ένα Model S έκδοσης 85 kWh (υπάρχει και η μικρότερη με 60 KWh). Η φόρτιση έγινε σε δίκτυο ισχύος 135 kW (τα απλά έχουν  7-10 kW και τα πιο «προχώ» έχουν πάνω από 20 kW) και είναι εντυπωσιακά γρήγορη αφού όπως μπορείτε να δείτε μέσα σε περίπου 4 min η αυτονομία αυξήθηκε κατά 40 km (από τα 60 στα 100, δείτε το ρεύμα και την τάση, έχουν ενδιαφέρον για μετά το 80%) και σε μόλις 14 min για επιπλέον 100 km (από τα 100 στα 200).

SMS==> Προσοχή, λεξικό υψηλής τάσης!

tesla model s supercharging in norway videoΌπως συμβαίνει στα περισσότερα δίκτυα ταχυφόρτισης μετά το περίπου 60% ο ρυθμός φόρτισης (η ένταση (Α) πέφτει, σταθερή η τάση (Ω)) μειώνεται για να φτάσει το 80% σε μόλις 45 min. Στα περίπου 320 km αυτονομίας η ένταση πέφτει κάτω από τα 100 A και η τάση σταδιακά ανεβαίνει πάνω από τα 400V. Έχουμε ξεπεράσει ήδη το 80% και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο 20% γεμίζει σε 115 min, κάτι για το οποίο δεν αξίζει κανείς να περιμένει δύο ώρες για το 100%, αφού και με το 80% (στο σημείο περίπου στα 400V) έχει στην διάθεσή του κάτι περισσότερο από 300 km για να διανύσει.

Εδώ να πούμε πως κάθε supercharger μοιράζει το ρεύμα του σε παραπάνω από ένα Tesla. Αν το 1ο έχει μπει και είναι σε διαδικασία ταχείας φόρτισης και τραβά 100 kW, τότε το 2ο Tesla που θα πριζωθεί θα έχει φορτίζει με τα υπόλοιπα 35 kW (σ.σ. μέχρι το 1ο να γεμίζει και να αφήνει ελεύθερη περισσότερη ισχύ για το 2ο). Ολοκληρώνοντας οφείλω να ομολογήσω πως πρόκειται για ένα βίντεο που πραγματικά αναδεικνύει την τεχνολογική υπεροχή της Tesla…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!