ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προηγμένες τεχνολογίες από την Jaguar Land Rover.

Ένα «ψηφιακό» παρμπρίζ και καθοδήγηση με λέιζερ είναι μόλις δύο από τις νέες τεχνολογίες που σκοπεύει να εισάγει η JLR στην αγορά.

Jaguar Land Rover shows off their self-learning assistance system (5)Η JLR (Jaguar Land Rover) μας είχε προϊδεάσει από το πρωτότυπο Discovery Vision -που είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση τον περασμένο Απρίλιο στη Νέα Υόρκη- για τις νέες high-tech τεχνολογίες που σκοπεύει να εισάγει στην αγορά. Σε μία μικρή επίδειξη που έγινε στο τμήμα έρευνας & εξέλιξης της εταιρίας στο Gaydon, η εταιρία έκανε γνωστό πως εξελίσσει εικονικά παρμπρίζ καθώς και ένα νέο σύστημα φωτισμού και καθοδήγησης με χρήση λέιζερ.

Jaguar Land Rover shows off their self-learning assistance system (3)Για παράδειγμα, οι προβολείς ομίχλης θα έχουν την δυνατότητα να εκπέμπουν ακτίνες λέιζερ και να δημιουργούν οπτικές προβολές στο οδόστρωμα. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά η JLR ισχυρίζεται πως όταν τελειοποιηθεί αυτή η λειτουργία θα είναι χρήσιμη για τον οδηγό π.χ. όταν θέλει να διασχίσει ένα σοκάκι στην πόλη και θέλει να υπολογίσει το πλάτος του αυτοκινήτου (ας μην ξεχνάμε τον μεγάλο όγκο των Land Rover) ή στο off-road όπου οι ακτίνες μπορούν να δώσουν μία εικόνα για το βάθος μίας λακκούβας ή ενός υδάτινου περάσματος. Θεωρητικά τα λέιζερ μπορούν να δώσουν δεδομένα για την βέλτιστη ρύθμιση της ανάρτησης (όταν αυτή είναι ενεργή), ενώ η χρησιμότητα τους εκτείνεται από την πιο απλή (π.χ. υποβοήθηση στάθμευσης) μέχρι και την πιο περίπλοκή λειτουργία (π.χ. ανίχνευση και αναγνώριση πεζών).

Jaguar Land Rover shows off their self-learning assistance system (2)Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το εικονικό παρμπρίζ το οποίο μοιάζει σαν ένα τεράστιο head-up display. Πέρα όμως από τις κλασικές απεικονίσεις με πληροφορίες για την ταχύτητα του οχήματος, της δορυφορικής πλοήγησης κ.α., το πράγμα πάει ένα βήμα πιο μακριά αποκτώντας ένα πιο ενεργό ρόλο, π.χ. προβάλλοντας την βέλτιστη πορεία σε μία στροφή. Τέλος, οι ειδικοί δουλεύουν και πάνω στον χειρισμό των συστημάτων του αυτοκινήτου με χειρονομίες (με την κατάλληλη μπορεί να ανοίξει η ηλιοροφή) και φυσικά με φωνητικές εντολές, καθώς και στην πλήρη διασύνδεση με smartphone.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Αγαπάτε το Caroto όσο και εμείς;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ποιοτικό περιεχόμενο που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη στο έργο μας θα ήταν να απενεργοποιήσετε για το συγκεκριμένο ιστότοπο το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Η ομάδα του Caroto