NEA

Πανευρωπαϊκή παρουσίαση του νέου ASIMO.

bnrL_fh3

Η τελευταία γενιά του ανθρωποειδούς ρομπότ της Honda, ASIMO παρουσιάστηκε πριν από μερικές μέρες στην Ευρώπη, στο ASIMO Studio στις Βρυξέλες.

bnrL_fh4Η Honda δημιούργησε το νέο ASIMO ευελπιστώντας, μελλοντικά, το ρομπότ να προσφέρει χείρα βοηθείας σε όσους το χρειάζονται. Για το σκοπό αυτό, ενσωματώνει αρκετές σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις σε σχέση με τους προκατόχους του. Διαθέτει βελτιωμένη νοημοσύνη, αναβαθμισμένη επιδεξιότητα των χεριών (που του επιτρέπει να ανοίγει ένα μπουκάλι και να σερβίρει ένα ποτό ή να εκφράζεται σε νοηματική γλώσσα), και ικανότητα να τρέχει ταχύτερα, να τρέχει προς τα πίσω, να ανεβοκατεβαίνει σκάλες ομαλότερα, να αναπηδά στο ένα πόδι ή να κάνει ακόμα και άλματα.

Οι εξελίξεις φέρνουν τη Honda ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός ρομπότ για πρακτική χρήση σε οικιακό περιβάλλον, ή οπουδήποτε απαιτείται βοήθεια. Ο νέος ASIMO διαθέτει αρκετές νέες ικανότητες που απορρέουν από τη συνεχή έρευνα της Honda στα ρομπότ με δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Τα προσόντα αυτά του επιτρέπουν να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του στο περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο.

All-New_ASIMO_GestureΕξέλιξη νοημοσύνης:

  • Ο ASIMO μπορεί τώρα να αναγνωρίζει τα πρόσωπα και τις φωνές πολλών ανθρώπων που μιλάνε ταυτόχρονα.
  • Ο ASIMO μπορεί να σταματά αυτό που κάνει και να αλλάζει τη συμπεριφορά του με γνώμονα τις προθέσεις άλλου προσώπου. Για παράδειγμα, ο ASIMO μπορεί τώρα να προβλέπει την κατεύθυνση προς την οποία θα περπατήσει κάποιος και να ακολουθήσει διαφορετική πορεία ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.
  • Ο ASIMO μπορεί τώρα να τρέχει με 9 km/ώρα (3 km/ώρα ταχύτερα από τον προκάτοχό του).
  • Ο ASIMO μπορεί επίσης να τρέχει προς τα πίσω, να πηδά και να κάνει αναπήδηση στο ένα πόδι.

Εξέλιξη σωματικής ικανότητας:

Βελτιωμένη ικανότητα στην εκτέλεση εργασιών:

  • Ο νέος ASIMO έχει εξαιρετικά προηγμένα, επιδέξια χέρια με πολλά δάχτυλα.
  • Αυτά, σε συνδυασμό με την τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένων, του επιτρέπουν να εκτελεί περίπλοκες εργασίες όπως να πιάνει ένα γυάλινο μπουκάλι και να ανοίγει το καπάκι, ή να κρατά ένα μαλακό χάρτινο κύπελλο για να σερβίρει χωρίς να το συνθλίβει.
  • Ο ASIMO μπορεί επίσης να επικοινωνεί στη νοηματική γλώσσα (Ιαπωνική και Αμερικανική).

«Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, η Honda παρουσιάζει το νέο ASIMO – τον πιο εξελιγμένο εκπρόσωπο της προηγμένης έρευνας της Honda στο χώρο των ανθρωποειδών ρομπότ,» δήλωσε ο Satoshi Shigemi, Chief Engineer, ASIMO.

«Οι προηγούμενες γενιές του ASIMO επέδειξαν απίστευτη ευελιξία και ταχύτητα κινήσεων. Ο νέος ASIMO εξελίσσει αυτή την κινητικότητα, ικανότητα εκτέλεσης εργασιών και αλληλεπίδρασης με ανθρώπους στο επόμενο στάδιο και φέρνει τη Honda ένα βήμα πιο κοντά στον υπέρτατο στόχο της δημιουργίας ενός ρομπότ το οποίο θα βοηθά άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες.»

Ταυτόχρονα η Honda παρουσίασε επίσης σήμερα και το και το UNI-CUB β (beta), μία νέα συσκευή προσωπικής μετακίνησης που διαθέτει το ομοιοκατευθυντικό σύστημα περιστροφής τροχού της Honda και χρησιμοποιεί τεχνολογία ελέγχου ισορροπίας η οποία προέρχεται από την εκτενή έρευνα της Honda σε δίποδα ανθρωποειδή ρομπότ.

Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στο χρήστη του UNI-CUB β να κινείται εμπρός, πίσω, πλαγίως και διαγώνια μετατοπίζοντας απλά το βάρος του σώματος και γέρνοντας προς την επιθυμητή κατεύθυνση. O νέος ASIMO και το UNI-CUB β παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ASIMO Studio στις Βρυξέλες, Βέλγιο. Το ASIMO Studio αποτελεί την έδρα επικοινωνιών της Honda Robotics στην Ευρώπη.

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου Asimo

Ύψος 130cm
Βάρος 50kg (μείωση 4kg από το προηγούμενο μοντέλο)
Λειτουργική γωνία ελευθερίας 57 μοίρες (αύξηση 23 μοιρών συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο)
Ταχύτητα κίνησης 9km/hour (προηγούμενο μοντέλο model: 6km/hour)

Γενική ονομασία ‘Honda Robotics’ για τον προσδιορισμό ρομποτικών τεχνολογιών και προϊοντικών εφαρμογών της Honda

Η παραγωγική δραστηριότητα της Honda έχει τις ρίζες της στη μελέτη της ανθρώπινης φύσης, αφενός για την κατανόηση των ανθρώπινων αναγκών, αφετέρου για τη λήψη πληροφοριών από τον ίδιο τον άνθρωπο. Μπορεί η έρευνα των ανθρωποειδών ρομπότ να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη μελέτη της ανθρώπινης φύσης, ωστόσο η Honda προσπαθεί παράλληλα μέσα από υλοποίηση διαφόρων λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος να επιτύχει τη βέλτιστη κινητικότητα σε συνδυασμό με νοημοσύνη.

Η Honda καθιέρωσε την ονομασία ‘Honda Robotics’ και το λογότυπο που αντιπροσωπεύει τις ρομποτικές τεχνολογίας Honda και τις προϊοντικές εφαρμογές μέσω της έρευνας & εξέλιξης ενός ανθρωποειδούς ρομπότ, του ASIMO.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!