ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η τακτική αλλαγή των υγρών φρένων αυξάνει την οδική ασφάλεια

brakes photo

Η Hella Pagid, ειδικός στα φρένα, διαθέτει μία εκτενή σειρά υγρών φρένων, κατάλληλα για τα συμβατικά συστήματα πέδησης

brakes photo pagidΕπικίνδυνες καταστάσεις συμβαίνουν πολύ συχνά στους δρόμους. Όταν πραγματικά τίθεται ζήτημα ζωής ή θανάτου, δεν παίζει ρόλο μόνο ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού που θα αποτρέψει ένα θανατηφόρο ατύχημα, αλλά και η άριστη λειτουργική κατάσταση ενός συστήματος πέδησης. Κατά συνέπεια, ένα σύστημα πέδησης θα πρέπει να συντηρείται τακτικά, έτσι ώστε σε έκτακτες καταστάσεις όλα τα εξαρτήματα αυτού του σύνθετου συστήματος να λειτουργήσουν μαζί αρμονικά. Στο επίκεντρο όλων αυτών είναι το υγρό φρένων, το οποίο πραγματοποιεί μια λειτουργία τεράστιας σημασίας. Με την άσκηση υδραυλικής πίεσης, το υγρό αυτό μεταφέρει και κατευθύνει τις δυνάμεις που προέρχονται από το πεντάλ στο σύστημα πέδησης. Αλλά για να λειτουργεί άψογα, το υγρό θα πρέπει να αντικαθίσταται τακτικά.

“Ακόμη και τα καλύτερα υγρά φρένων έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, στην οποία λειτουργούν αποτελεσματικά. Ο λόγος γι’ αυτό, είναι η υγροσκοπικότητα του υγρού φρένων που απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά μέσω των σωλήνων του φρένου,” εξηγεί ο Thomas Górków, Product Manager της Hella Pagid και προσθέτει, “αυτή η απορρόφηση αυξάνει την περιεκτικότητα του νερού που υπάρχει στο υγρό φρένων και μειώνει το σημείο βρασμού του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό φυσαλίδων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη υπερθέρμανση του υγρού φρένων. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει αστοχία στην λειτουργία του συστήματος”.

‘Είναι εξίσου ζωτικής σημασίας, ότι το υγρό φρένων αντικατάστασης πληροί όλες τις προδιαγραφές του εκάστοτε κατασκευαστή του αυτοκινήτου. Και η σύνθεσή του πρέπει να είναι εξατομικευμένη ώστε να ταιριάζει με τις ιδιαιτερότητες του κάθε συστήματος πέδησης. Προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των απαιτήσεων αυτών, έχει συσταθεί μια υποχρεωτική ταξινόμηση σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με το DOT (Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α.). Η ταξινόμηση πρέπει να τηρείται από τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές των υγρών φρένων και για το λόγο αυτό παρέχει και κατευθυντήριες οδηγίες για την σειρά προϊόντων της Hella Pagid. Η σειρά των υγρών φρένων της Hella Pagid περιέχει τα ακόλουθα: DOT 3 (1l), DOT 4 (0.25l, 0.5l, 1l, 5l), DOT 4 LV (1l, 5l), DOT 5.1 (0.5l, 1l)

“Η Hella Pagid δεν είναι ποτέ ικανοποιημένη μόνο με τις ελάχιστες απαιτήσεις. Τα υγρά φρένων μας, υπερβαίνουν τις προβλεπόμενες νομικές απαιτήσεις και για το λόγο αυτό είναι σε θέση να προσφέρουν τον μέγιστο βαθμό ασφάλειας σε κάθε ακραία κατάσταση”, τονίζει ο Τhomas Górków. Προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση των φρένων και να υπάρχει η μέγιστη ασφάλεια, η Hella Pagid συνιστά την αλλαγή του υγρού φρένων DOT 3 κάθε δώδεκα μήνες. Για τα υγρά φρένων DOT 4, DOT 4 LV και DOT 5.1 συνίσταται η αλλαγή κάθε 24 μήνες.

Επιπλέον, ο ειδικός στα φρένα επισημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται το υγρό φρένων που καθορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται η ανάμιξη υγρών φρένων με διαφορετικές προδιαγραφές DOT. Η σειρά υγρών φρένων της Hella Pagid έχει επεκταθεί περιλαμβάνοντας καθαριστικό φρένων και μια ειδική πάστα. Αυτά τα δύο ποιοτικά προϊόντα έχουν δοκιμαστεί και ελεγχθεί και είναι εύκολα στη χρήση και ιδανικά για τη βελτιστοποίηση τόσο των φρένων, όσο και της οδικής ασφάλειας.

Περισσότερες λεπτομέρειες και όλα τα δελτία δεδομένων ασφαλείας είναι διαθέσιμα στο www.hellapagid.com

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!