ΔΟΚΙΜΕΣ

Ford Mondeo 1.5 Ecoboost [test drive]

Οδηγούμε το νέο Mondeo και μένουμε εντυπωσιασμένοι από την καθολική ανωτερότητα της νέας γενιάς σχεδόν σε κάθε σημείο…

Ford Mondeo Ecoboost 160 PS caroto test drive 2015 (28)Αν μετράει το μέγεθος; Ακόμη και αν η εποχή είναι τέτοια που δύσκολα σηκώνει την αγορά ενός αυτοκινήτου πάνω από τα τέσσερα μέτρα, τα μεσαία οικογενειακά με την limo προσέγγιση είναι και θα παραμένουν τα πιο μπάνικα στο μάτι. Κάτι το μακρινάρι του προφίλ, κάτι η νέα και πιο ενδιαφέρουσα σχεδίαση, και να που η εν λόγω κατηγορία αποκτά νέο ενδιαφέρον (το νέο VW Passat κυκλοφορεί ήδη, το φθινόπωρο αναμένεται το Toyota Avensis, και πιο αργά το νέο Renault Laguna). Εδώ θα μας απασχολήσει το νέο Ford Mondeo που δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως σαν αυτοκίνητο απέχει… όσα χρόνια έκανε να φτάσει η νέα γενιά στην Ευρώπη.

Αν μπερδευτήκατε αυτό που θέλω να πω πως το νέο Mondeo έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό (σε σχέση με το απερχόμενο). Φυσικά, διατηρεί την ίδια φιλοσοφία αλλά σχεδιαστικά σε κάνει να ξεχνάς το προηγούμενο που πλέον μοιάζει αδιάφορο δίπλα στο νέο. Από κοντά το αμάξωμα των 4,7 μέτρων είναι ακόμη πιο όμορφο χάρη στην εμπρός ελκυστική μάσκα και τα στενόμακρα φωτιστικά σώματα. Στην πεντάθυρη έκδοση της δοκιμής μας (την οποία προτιμώ όχι μόνο λόγω αισθητικής αλλά και hatch πρακτικότητας), η οροφή σβήνει με σικ τρόπο προς το μάλλον συγκρατημένο σχεδιαστικά πίσω μέρος με φωτιστικά σώματα LED (προαιρετικά υπάρχουν και φουλ ενεργητικά μπροστινά).

Η γλυκιά γεύση συνεχίζεται και στο εσωτερικό με την μοντέρνα άποψη και τα πολύ καλής ποιότητας υλικά. Η κεντρική κονσόλα συνδυάζει μία εν μέρει μινιμάλ άποψη καθώς πολλές λειτουργίες εκτελούνται από την οθόνη αφής 8’’ (τουλάχιστον στην βασική έκδοση που οδήγησα). Ανάλογα με τη έκδοση ο ψηφιακός πίνακας οργάνων -με τα κλασικά όργανα με βελόνες- πλαισιώνεται από όμορφα γραφικά και μία μεγάλη ψηφιακή οθόνη, η πλατφόρμα SYNC2 υποστηρίζει φωνητικές εντολές, το αναβαθμισμένο MYKEY επιτρέπει συγκεκριμένες λειτουργίες, ενώ καινοτομία αποτελούν οι ενσωματωμένοι αερόσακοι στις ζώνες ασφαλείας. Από πλευράς χώρων το νέο Mondeo διαθέτει κορυφαίους χώρους και ανάλογες με τις εξωτερικές του διαστάσεις. Το μεγάλο μεταξόνιο εξασφαλίζει αρχοντική άνεση για τους πίσω επιβάτες, ενώ στα συν της πρακτικότητας τάσσονται οι πολλές θήκες και μικροχώροι για αντικείμενα (με κιτ επισκευής το πορτμπαγκάζ φτάνει τα 550 lt).

photos: gkaragiorgakis

Σε μία διαδρομή από την Αθήνα μέχρι την Αράχοβα και πίσω οδηγήσαμε και την εξαιρετική ντίζελ έκδοση 1.6 TDCi με τους 115 PS για την οποία θα μιλήσουμε στην επόμενή μας δοκιμή. Για την ώρα επικεντρωνόμαστε στην παραγκωνισμένη βενζινοκίνητη με τον εξαιρετικό και ολοκαίνουργιο 1.500άρη Ecoboost (υπάρχει και ο 3-κύλινδρος 1.000άρης) που αποδίδει 160 PS που κινούν δίχως δυσκολία το σχετικά βαρύ αμάξωμα. Το εντυπωσιακό είναι πως η ισχύς εκμεταλλεύεται στο έπακρο από την πολύ καλή κλιμάκωση του 6-τάχυτου κιβωτίου (ο επιλογέας εύχρηστος και ακριβής στα κουμπώματα του) προσφέροντας πολύ καλές ρεπρίζ με χαμηλή κατανάλωση (περίπου στα 8,5-9 lt/100 km).

ford mondeo rear suspensionΑπό εκεί και πέρα δεν μπορείς παρά να αποδώσεις τα εύσημά σου στους μηχανικούς για την πολύ καλή δουλειά στον συνδυασμό πλαισίου/ανάρτησης/συστήματος διεύθυνσης. Η ποιότητα κύλισης είναι από τις κορυφαίες στη κατηγορία, η ηχομόνωση της καμπίνας κυμαίνεται σε ανάλογα επίπεδα, ενώ η απόσβεση της πίσω ανάρτησης με νέα διάταξη πολλαπλών συνδέσμων (η τύπου control blade έχει αντικατασταθεί από τη νέα integral link) είναι για Όσκαρ. Στις στροφές, το νέο Mondeo σου αφήνει μία soft αίσθηση η οποία διαψεύδεται στις στροφές όπου διαπιστώνεις ευχάριστα πως το αμάξωμα δεν πλέει και επικοινωνεί άμεσα με το θετικό ηλεκτρομηχανικό τιμόνι με ένα κάπως τεχνητό feedback γύω από την ευθεία, έχοντας απωλέσει ένα τσικ από την αμεσότητα του προηγούμενου μοντέλου. Στον ανοιχτό δρόμο η οδήγηση με το Mondeo είναι απλά απολαυστική και σούπερ βολτάδικη με όλη την άνεση που μπορεί να σου προσφέρει ένα κορυφαίο μεσαίο οικογενειακὀ.

new mondeo times polisisΟλοκληρώνοντας το νέο Mondeo ακολουθεί και ίσως να ξεπερνά τον κανόνα του καλού/καλύτερου, αφού η νέα γενιά είναι overall ένα πολύ καλύτερο αυτοκίνητο. Μέχρι να φτάσει η ώρα της ντίζελ δοκιμής να πούμε πως το Mondeo διατίθεται σε τρείς πλήρεις εκδόσεις εξοπλισμού, καθώς και στην ενδιαφέρουσα Wagon (με διαφορά περίπου συν 1.400€) για όσους έχουν αυξημένες χωροταξικά απαιτήσεις. Στην διπλανή φωτογραφία μπορείτε να δείτε συνοπτικά τις εκδόσεις και τις τιμές πώλησης με την έκδοση 1.0 (125 PS από 21.705€), αυτή της δοκιμής μας, την 1.6 (160 PS από 22.635€) και την 2.0 (240 PS από 33.565€). Από πλευράς ντίζελ η υπάρχει η βασική 1.6 TDCi (115 PS από 23.635€), η 2.0 TDCi με 150 PS (από 29.897€) και με 180 PS (από 31.250€). Τέλος το υβριδικό Mondeo των 177 PS κοστίζει 35.265€.

==> Διαβάστε περισσότερες δοκιμές μοντέλων FORD

Νέο Ford Focus ST – Σχεδιάζοντας νέες εμπειρίες οδήγησης!

Ford Mondeo 1.5 Ecoboost  – Τεχνικα χαρακτηριστικα
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.498 cc
Διάμετρος x διαδρομή 79,0 x 76,4 mm
Διάταξη/κύλινδροι εμπρός εγκάρσια/τετρακύλινδρος
Ισχύς 118 kW (160 PS) / 6.000 rpm
Ροπή 240 Nm (24,5 kgm) / 1.500-4.500 rpm
Τροφοδοσία Υπερτροφοδότηση με άμεσο ψεκασμό
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 9,3 sec
Τελική ταχύτητα 217 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση δοκιμής 8,5 lt/100 km
Τυποποιημένη αστική/μικτή/υπεραστική 7,9 / 5,9 / 4,7 lt/100 km
Ρεζερβουάρ 63 lt
Αυτονομία (βάση της κατανάλωσης δοκιμής) 787 km
ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ
Προδιαγραφή Euro 5b
Εκπομπή CO2 137 g/km
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο Μηχανικό 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης / Πολλαπλοί σύνδεσμοι
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος ελαστικών, διάσταση Michelin Primacy, 235/50 R17
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Διάταξη/υποβοήθηση Κρεμαγιέρα με ηλεκτρική υποβοήθηση
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος x πλάτος x ύψος 4871x1852x1482 mm
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1599/1595mm
Μεταξόνιο 2850 mm
Χώρος αποσκευών 458 lt
Απόβαρο 1485 kg
Τιμη πωλησης βασικης εκδοσης μοντελου δοκιμης: απο 24.065€ (21.705€ με οφελος αποσυρσης + προωθητική ενέργεια)

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button