ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πως λειτουργούν τα Audi Matrix Laser;

Audi Matrix Laser headlights announced

Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε τα νέας γενιάς Matrix Laser που φωτίζουν σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος με πολλά άλλα πλεονεκτήματα…

Laserlight in Audi R8 LMXΑπό τις συμβατικές λυχνίες, στους προβολείς Xenon και από εκεί στα LED και τα λέιζερ τα οποία για την ώρα τοποθετούνται σε εξωτικά μοντέλα, όπως είναι τα BMW i8 και Audi R8 LMX. Πρόσφατα, η Audi σε συνεργασία με την Osram ανακοίνωσαν τα νέα Matrix Laser που χρησιμοποιούν μία νέα τεχνική από κινούμενα μικροσκοπικά είδωλα (καθρεπτάκια διάστασης 3 mm) που ανακλούν την γαλάζια ακτίνα λέιζερ προς ένα μετατροπέα ώστε το τελικό  φως στον δρόμο να προσεγγίζει το λευκό της ημέρας.

Στις χαμηλές ταχύτητες το φως διαχέεται από μία μεγαλύτερη επιφάνεια απλώνοντας το κατά φάρδος του δρόμου. Στις υψηλότερες ταχύτητες το άνοιγμα της γωνίας μικραίνει και η ευαισθησία/εμβέλεια της δέσμης αυξάνεται μιας και το φως είναι συγκεντρωμένο. Μία λειτουργία που ισχύει και στα Matrix LED είναι η ανεξάρτητη εναλλαγή και ρύθμιση κάθε διόδου (λέιζερ ή LED) ανάλογα με την θέση κάθε καθρέπτη. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεται στοχευμένος φωτισμός του δρόμου και αυτόματη ρύθμιση π.χ. δίχως να «τυφλώνονται» οι οδηγοί στο αντίθετο ρεύμα. Το σύστημα φωτισμού γνωρίζει π.χ. αν έρχεται αυτοκίνητο ή πεζός από το αντίθετο ρεύμα από κάμερες και ραντάρ.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!