NEA

Τέλος εποχής: Παραιτείται ο Giugiaro!

Giugiaro
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής Giorgetto Giugiaro παραιτήθηκε από την εταιρία του, που ανήκει πλέον στον όμιλο VW.

Ιδιαίτερες συστάσεις για την Italdesign Giugiaro SpA δεν χρειάζονται. Η εταιρία που ίδρυσε το 1968 ένας 29χρονος τότε σχεδιαστής, με προϋπηρεσία στις Fiat, Bertone και Ghia, έμελλε να αποτελέσει έναν σχεδιαστικό οίκο-ορόσημο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Από τα σκίτσα του μεγάλου σχεδιαστή προέκυψαν πάνω από 100 μοντέλα, μεταξύ των οποίων το πρώτο VW Golf, τα Fiat Panda και Punto αλλά και σπορ αυτοκίνητα, όπως τα De Tomaso Mangusta, Maserati Ghibli, BMW M1, DeLorean DMC-12, Alfa Romeo Brera και άλλα.

Ο ίδιος τιμήθηκε με τον τίτλο “Car Designer of the Century” το 1999, ενώ μπήκε στο Automotive Hall of Fame, το 2002. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι δεν σχεδίαζε μόνο αυτοκίνητα αλλά είναι υπεύθυνος και για το design πολλών φωτογραφικών μηχανών της Nikon, πρωτότυπων κομπιούτερ της Apple κ.α.

Τα τελευταία 5 χρόνια είχε πουλήσει το 90,1% των μετοχών της εταιρίας του στον όμιλο VW. Στις 28 Ιουνίου, όμως, διέθεσε στην Audi και το τελευταίο 9,9%, που κράταγε για τον ίδιο και το γιό του, Fabrizio. Ο ίδιος, με ανακοίνωσή του παραιτήθηκε από το ΔΣ της εταιρίας, ενώ εγκατέλειψε και τη θέση του επίτιμου προέδρου.

Πλέον ο στόχος του είναι να “αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα προσωπικά του ενδιαφέροντα”, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η απομάκρυνση δεν θα επηρεάσει τη συνέχεια της εταιρίας, που βρίσκεται σε ένα δρόμο ανάπτυξης. Στα 76 του σίγουρα δεν θα είχε να προσφέρει ακόμα πολλά, όπως όμως και να έχει, είναι μία απώλεια για το χώρο του αυτοκινήτου…

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. καταβόθρα ο όμιλος VAG.
    Δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο.
    Το όραμα του χερ Πιχ, να κάνει τον όμιλο τη μεγαλύτερη αυτοκινητιστική δύναμη παγκοσμίως, ολοκληρώνεται….
    Μπερτόνε τέλειωσε από καιρό, ο Πινιφαρίνα πριν από λίγα χρόνια, τώρα ο Τζουτζιάρο, ποιός θα μείνει από την παλιά σχολή?
    Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!