ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πετάει, πετάει το Terrafugia TF-X και τα ιπτάμενα αυτοκίνητα [vid]

Η γνωστή αμερικανική εταιρία δεν πτοείται και παρουσιάζει το νέο της TF-X που θα πωλείται από το 2021 έναντι περίπου 280.000€!

terrafugia tf-x (17)Μην μας ρωτήσετε ποιοι τα αγοράζουν, αλλά προφανώς και για να συνεχίζει η Terrafugia προς το δεύτερο της ιπτάμενο αυτοκίνητο θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη ζήτηση. Έτσι, από το Transition του 2012 με τον 100άρη κινητήρα της Rotax, η εταιρία από την Μασαχουσέτη παρουσιάζει ένα νέο concept, το τετραθέσιο TF-X με plug-in υβριδικό σύστημα πρόωσης (δεν έχει ανακοινωθεί καμία λεπτομέρεια σχετικά με αυτό) που θα κινεί και τους τροχούς για κίνηση στο έδαφος.

the-tf-x-1-012Το TF-X απογειώνεται κάθετα (όπως ένα Harrier), έχει αυτονομία περίπου 800 km, όταν το Transition είχε το πολύ 650 km με σταθερή ταχύτητα στα 160 km/h. Στην διάρκεια της πτήσης το TF-X κινείται και αυτόνομα επιλέγοντας τον τελικό προορισμό με βάσει στοιχεία ιδανικής διαδρομής ώστε π.χ. να αποφεύγει εναέρια κίνηση, κακές καιρικές συνθήκες. Φυσικά, υπάρχει και ο χειροκίνητος έλεγχος ενώ για κάθε ενδεχόμενο υπάρχει και ένα αλεξίπτωτο με προδιαγραφές ασφαλούς κατάπτωσης ολόκληρου του αυτοκινήτου.

terrafugia tf-x (16)Τα πρώτα σχέδια για το TF-X είχαν παρουσιαστεί το 2013 και τελικά η Terrafugia λέει πως θα είναι έτοιμη για παραγωγή σε 8-12 χρόνια, δηλ. από το 2021 και έπειτα. Δεν γνωρίζουμε αν πραγματικά χρειάζεται τόσος χρόνος εξέλιξης για ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο ή απλά η αμερικανική εταιρία (ιδρύθηκε με βάση το ινστιτούτο τεχνολογίας της Μασαχουσέτης το 2006 και απασχολεί περίπου 20 άτομα) θέλει να κερδίζει χρόνο και να στέκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Όπως και να έχει, το ιπτάμενο της Terrafugia δεν είναι το μοναδικό μιας και υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός…

AeroMobil 3.0. Για πρώτη φορά το ιπτάμενο διθέσιο αυτοκίνητο από την Σλοβακία πέταξε το 2013. Όπως και το TF-X, χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα Rotax 912 και έχει αυτονομία στα 700 km. Δείτε εδώ τι γίνεται όταν ένα flying car παρουσιάσει δυσλειτουργία στον αέρα…

Skyrunner. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα flying cars, το συγκεκριμένο δεν χρησιμοποιεί κατασκευή από φτερά, αλλά έναν 1.0 Ford Ecoboost που δίνει ώθηση στο buggy μέχρι τα 60 km/h ώστε να φουσκώσει το ειδικό αλεξίπτωτο. Είναι και αυτό μία ιδέα, η οποία κοστίζει 100.000€!

Moler Skycar. Είναι από τις παλαιότερες εταιρίες που έχουν ασχοληθεί με το ιπτάμενο αυτοκίνητο. Το Skycar θυμίζει περισσότερο αεροσκάφος παρά αυτοκίνητο, διαθέτει τέσσερις κινητήρες από 720 PS έκαστος και χρειάζεται μόλις 10 μέτρα διαδρόμου για να απογειωθεί σχεδόν κάθετα. Κοστίζει περίπου 350.000€, έχει αυτονομία 1.300 km και τελική ταχύτητα 531 km/h. Φυσικά, στον αέρα…

Xplorair PX200. Είναι ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο προς υλοποίηση και που υπάρχει μόνο σε υπό κλίμακα 1/2. Στην έκθεση αεροσκαφών που θα γίνει στο Παρίσι το 2017 θα παρουσιαστεί ένα πρωτότυπο PX200 σε κανονικές διαστάσεις με τις πρώτες πτήσεις να έχουν προγραμματισθεί για το 2020.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!