NEA

Επιστροφή από το… παρελθόν για το φανταστικό Delorean DMC-12!

DELOREAN-DMC-12 (8)

To DeLorean DMC-12 ήταν το αυτοκίνητο που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον» και άφησε το δικό του στίγμα στο Χόλυγουντ…

John DeLorean and His Wife Cristina FerrareΑπό τότε και από την εποχή της ίδρυσης της εταιρίας το 1975, ο ιδιοκτήτη της μάρκας John DeLorean, ο οποίος ξεκίνησε ως μηχανικός στην General Motors και πέθανε το 2005, είχε κατηγορηθεί για παράνομες επιχειρήσεις και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης. Πλέον, ο νέος ιδιοκτήτης της μάρκας είναι ο Stephen Wynne και η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με την αρχική. Έχει εξαγοράσει τα δικαιώματα μετά από δικαστική διαμάχη με τη χήρα του John DeLorean για άγνωστο ποσό, ενώ μέχρι τώρα αναπαλαίωνε και πωλούσε μεταχειρισμένα DMC-12 και ανταλλακτικά.

Πέρα από την εντυπωσιακή σχεδίαση κα τις πόρτες που άνοιγαν σαν φτερά γλάρου, το DMC-12 ήταν ένα από τα πιο αδιάφορα σπορ μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Αρκεί να πούμε πως κάτω από το εντυπωσιακό αμάξωμα που έχει σχεδιάσει ο Giugiaro, υπήρχε ένας αναιμικός V6 -γνωστός ως Euro V6 που είχε προκύψει στα μέσα της δεκαετίας του ’70 από τη συνεργασία Peugeot, Renault και Volvo- ο οποίος απέδιδε μόλις 132 άλογα.

Τώρα, τι έχει αλλάξει και επανεμφανίζεται στο προσκήνιο η Delorean; Χάρη σε μια νέα διάταξη στις ΗΠΑ, οι μικροί κατασκευαστές που είναι καταχωρημένοι στην NHTSA, μπορούν πλέον να κατασκευάζουν ρέπλικες παλαιών μοντέλων. Οι προϋποθέσεις ένταξης στη συγκεκριμένη διάταξη είναι η ηλικία των αρχικών μοντέλων να ξεπερνά τα 25 χρόνια, να μην είναι διαθέσιμα ως κιτ και η ετήσια παραγωγή να είναι το πολύ 325 μονάδες. Παράλληλα ο κινητήρας θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις τρέχουσες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων και βέβαια να υπάρχει πλήρης πιστοποίηση στην NHTSA.

Έτσι και η Delorean θα προχωρήσει και στην παραγωγή 300 νέων DMC-12 (εκμεταλλευόμενη και το όποιο στοκ υπάρχει), ενώ ευτυχώς θα υπάρχει ένας πιο σύγχρονος κινητήρας. Αξιοσημείωτο είναι όπως το 2013 η εταιρεία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να παρουσιάσει το DMC-12 ως ηλεκτρικό, αλλά μέχρις στιγμής το πλάνο της δεν έχει προχωρήσει. Όσο για τα 300 καινούργια DMC-12 η τιμή του καθενός θα είναι γύρω στις 100.000 δολάρια.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!