ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Όταν τα δευτερόλεπτα είναι μοιραία [vid]

Ο λεγόμενος ύπνος των δευτερολέπτων ήταν πιθανότατα και η αιτία του δυστυχήματος με τον τραγικό θάνατο του Παντελή Παντελίδη…

Asleep-at-the-wheelΕιδικοί, σχετικοί και άσχετοι αναζητούν την αιτία που οδήγησε στο μοιραία δυστύχημα και που ευθύνεται βάσει στατιστικών για 1 στα 5 ατυχήματα. Βλέπετε, όσο καθημερινή και δεδομένη αν είναι η οδήγηση στην ζωή μας, αρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα για να χαθεί ο έλεγχος του οχήματος μετά από αφηρημάδα ή σωματική κόπωση. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και διάφοροι ανεξάρτητοι φορείς εξελίσσουν συστήματα, όπως αυτό από το πανεπιστήμιο του Wisconsin- Madison. Το οποίο μπορεί να προσδιορίζει τον ενδεχόμενο κίνδυνο το αργότερο 6 δλ. από τη στιγμή που έχει αποκλίνει το αυτοκίνητο από τη λωρίδα κυκλοφορίας του. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί δεδομένα από αισθητήρες που καταγράφουν τη γωνία του τιμονιού, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από δοκιμές που έχουν γίνει σε περισσότερους από 70 οδηγούς είναι ιδιαίτερα θετικά.

SLEEP-FOR-SECONDS-1Η Volvo διαθέτει ένα σύστημα που παρακολουθεί τις κινήσεις των ματιών του οδηγού προκειμένου να αντιληφθεί τη συγκέντρωση και την κούρασή του, ενώ συστήματα με αισθητήρες στο τιμόνι χρησιμοποιούν και οι Mercedes με τη VW, που όμως σε σχέση με το καινούργιο των Αμερικανών καθυστερούν πιο πολύ να προειδοποιήσουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως ακούγεται κάποιο ηχητικό σήμα και μια ενδεικτική λυχνία προτρέπει τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα για να ξεκουραστεί. Το θέμα είναι, όπως καταλαβαίνετε, ο οδηγός να ακολουθήσει όντως την προτροπή και να σταματήσει κάπου για όσο χρειάζεται προκειμένου να συνέλθει.

SLEEP-FOR-SECONDS-2Βέβαια, όσα συστήματα και να εξελιχθούν, η βασική παράμετρος δεν άλλη από εμάς τον ίδιο. Αν νιώθετε βαριά τα βλέφαρα σας, αν προσπαθήσετε να τα κρατήσετε ανοιχτά ανοιγοκλείνοντας τα συνέχεια, αν χασμουριέστε συνέχεια ή αν προσπαθείτε να είστε σε εγρήγορση κατεβάζοντας το παράθυρο για να σας χτυπά ο αέρας, μην το ρισκάρετε! Κάντε μία στάση για να ξεκουραστείτε, ρίξτε λίγο νερό στο πρόσωπό σας και αν δεν συνέρθετε ρίξτε και έναν σύντομο υπνάκο…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!