ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

H BMW απολογείται για την ναζιστική περίοδο

BMW-328_Kamm_Coupe_1940_1000

Τα εγκλήματα που έγιναν στην διάρκεια της ναζιστικής περιόδου είχαν στιγματίσει σχεδόν κάθε κλάδο της γερμανικής βιομηχανίας…

bmw-wwii-history-02Η Bayerische Motoren Werke AG (BMW) είχε ιδρυθεί στο Μόναχο, 16 Μαρτίου του 1916 και κατά την διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Και παρόλο που έχει περάσει ένας αιώνας από την ίδρυση της, η BMW δεν διστάζει να αναφερθεί στην πιο σκοτεινή της ιστορικά μεσοπολεμική της περίοδο, με αποκορύφωμα τους περίπου 50.000 που εξαναγκαζόντουσαν σε εργασία στα εργοστάσια της μάρκας για να υποστηρίξουν τον στρατό του Χίτλερ. Κάτι που επισκιάζει ακόμη και σήμερα σχεδόν όλη την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, με την Auto Union (Audi, VW) να το έχει παραδεχθεί ευθύς εξαρχής και την Mercedes-Benz να χρηματοδοτεί έμμεσα τα αγωνιστικά της σχέδια.

bmw-wwii-history-18«Στην διάρκεια των δεκαετιών του 1930 και 1940, η BMW AG λειτουργούσε ως αποκλειστικός προμηθευτής του γερμανικού στρατού», όπως παραδέχθηκε η ίδια η μάρκα και σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Post. Εκείνη την εποχή οι ιδιοκτήτες της BMW ήταν ο Günther Quandt και ο γιός του Herbert, που είχαν στενές φιλικές σχέσεις με τον Χίτλερ και προμήθευαν τους Ναζί με τις περίφημες μοτοσικλέτες με ή χωρίς το κουβούκλιο, αεροπλάνα κ.α.

bmw-wwii-history-17Συγκεκριμένα, ο Gunter Quandt ήταν αδίστακτος αφού σε συνεργασία με τα SS είχε στείλει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μέχρι και τον ιδιοκτήτη ενός βελγικού εργοστασίου κατασκευής μπαταριών επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να του παραχωρήσει και τις μετοχές του. Με αυτούς τους τρόπους και τις μεθόδους, μετά την εποχή του Γ΄Ράιχ οι Quandt κατάφεραν να φτιάξουν μία τεράστια περιουσία ώστε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 να αποκτήσουν την BMW και για να την αναγεννήσουν.. Αξίζει να παρατηρήσετε στην διπλανή φωτογραφία την χώρα-παραλήπτη…

«H ΒMW κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1930 και του 1940 λειτουργούσε αποκλειστικά ως προμηθευτής του γερμανικού στρατού. Όταν η ζήτηση για τους αεροπορικούς κινητήρες της BMW αυξήθηκε εργάτες, κατάδικοι και κρατούμενοι από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης εξανάγκαστηκαν να εργαστούν για την κατασκευή τους. Αυτήν την ημέρα, η τεράστια ταλαιπωρία που προκάλεσαν τα παραπάνω και που επηρεάσαν τη μοίρα πολλών από αυτούς τους ανθρώπους εξακολουθεί να είναι ένα θέμα που προκαλεί βαθύτατη λύπη» αναφέρει το δελτίο Τύπου.

bmw-wwii-history-11Τώρα, με την απολογητική της στάση αφενός η BMW καταφέρνει να αντιμετωπίσει τυχόν κατηγορίες που θα αμαύρωναν την γιορταστική επέτειο των 100 χρόνων, ενώ αφετέρου πολύ έξυπνα επισημαίνει μία καμπάνια «κάθαρσης» που ξεκινά από το 1983 για να αποτινάξει το βαρύ πέπλο του παρελθόντος. Ωστόσο, ιστορικά, ότι γράφει δεν ξεγράφει… Αξιοσημείωτο είναι πως η απολογία έρχεται μερικές μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση των διευθυντικών στελεχών των BMW και Rolls-Royce σχετικά με την υποστήριξη της Βρετανίας να παραμείνει στην Ε.Ε., όπως επισημαίνει η Daily Mail.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα «Η ναζιστική σκιά πάνω από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία…», όπως και το «Ferdinand Porsche, the dark side of the moon…».

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!