ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προβολείς MULTIBEAM LED από τη HELLA

MULTIBEAM LED HELLA (4)

Από τεχνικής και οπτικής πλευράς, οι προβολείς με 84 φωτοδιόδους φωτίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε κατάσταση προσφέροντας αυξημένη ασφάλεια χάρη στα αντιθαμβωτικά φώτα πορείας και λειτουργικότητα χάρη στο ευέλικτο σχήμα…

Στις αρχές Ιανουαρίου, η νέα Mercedes-Benz E-Class έκανε την εμφάνισή της στο Detroit Auto Show. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρώτη παρουσίαση των προβολέων MULTIBEAM LED με τρεις σειρές φωτοδιόδων – μία εξέλιξη σε συνεργασία μεταξύ των Daimler AG και τη HELLA, ειδικό στον φωτισμό και τα ηλεκτρονικά. Συνολικά 84 αυτόνομα LED σε κάθε προβολέα, ελέγχουν την κατανομή φωτός ανάλογα με την κυκλοφορία, τις καιρικές συνθήκες και άλλες παραμέτρους. Το ενσωματωμένο προσαρμοζόμενο σύστημα High Beam Assistant Plus εξασφαλίζει ότι τα φώτα πορείας μπορούν να χρησιμοποιούνται συχνότερα, με αποτέλεσμα εξαιρετική ασφάλεια και άνεση. Ο σχεδιασμός των προβολέων όρισε νέα πρότυπα στον χώρο και βραβεύθηκε με το Red Dot Award.

MULTIBEAM LED HELLA (1)Προστιθέμενη ασφάλεια με αντιθαμβωτικά φώτα πορείας. Σε αντίθεση με τα χειροκίνητα συμβατικά συστήματα φώτων πορείας, οι προβολείς MULTIBEAM LED βοηθούν τον οδηγό με ενεργοποιημένα φώτα πορείας, ακόμα κι όταν βρίσκονται άλλα οχήματα εντός της φωτιζόμενης περιοχής. Για αυτό φροντίζει η λειτουργία “Adaptive Highbeam”, η οποία σκοτεινιάζει το σημείο στο οποίο βρίσκεται κάποιο άλλο αυτοκίνητο μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν βρίσκονται πολλά οχήματα ταυτόχρονα εντός της περιοχής κάλυψης των προβολέων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή γύρω από το όχημα να φωτίζεται από τους προβολείς, χωρίς όμως ο οδηγός του να θαμβώνεται. Συνεπώς είναι δυνατή η οδήγηση με τα φώτα πορείας μονίμως ενεργοποιημένα. Επίσης τα νέα φώτα δυσμενών καιρικών συνθηκών μειώνουν τις αντανακλάσεις των λωρίδων κυκλοφορίας, όταν βρέχει, απενεργοποιώντας συγκεκριμένα LED στα φώτα διασταύρωσης. Η αντανάκλαση των πινακίδων σήμανσης μειώνεται και αυτή από το σύστημα, χαμηλώνοντας τη φωτεινότητα ορισμένων LED. Με αυτόν τον τρόπο οι προβολείς MULTIBEAM LED συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

MULTIBEAM LED HELLA (3)Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός, βραβεύτηκε με το Red Dot Design Award. Η δεύτερη γενιά των προβολέων MULTIBEAM LED της Mercedes-Benz E-Class εκτός από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας φωτισμού, διαθέτει επίσης ολοκληρωτικά νέο σχεδιασμό, ο οποίος βραβεύτηκε με το Red Dot Award στην κατηγορία Product Design για το 2016. Στους προβολείς περιλαμβάνονται επίσης οι οδηγοί φωτός για τα φλας, τα φώτα ημέρας και τα φώτα θέσης με τη χαρακτηριστική, σχεδιαστική γραμμή της Mercedes Benz. Επιπλέον, το μπλε φως καλωσορίσματος υποδέχεται τον οδηγό, καθώς ανοίγει το αυτοκίνητο με το κλειδί ή το smartphone του. Το κύριο χαρακτηριστικό του προβολέα είναι η μονάδα ελέγχου των LED, που πλαισιώνεται από δύο βραχίονες μπλε φωτός.

Ο πρώτος προβολέας με μεταβλητά φώτα διασταυρώσεως και πορείας
Η μονάδα ελέγχου των LED, η οποία αποτελεί ακόμα ένα προϊόν της συνεργασίας, διαθέτει 84 φωτοδιόδους στοιχισμένες σε τρεις σειρές, οι οποίες ρυθμίζονται ξεχωριστά. Αυτό επιτρέπει τη ρύθμιση στην κατανομή της δέσμης των φώτων πορείας, αλλά και για πρώτη φορά και της δέσμης διασταυρώσεως, χωρίς τη χρήση μηχανικών ενεργοποιητών. Τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα και ενσωματωμένα φώτα στροφής αποτελούν παγκόσμια καινοτομία. Ο μεταβλητός έλεγχος της έντασης των φωτοδιόδων προσαρμόζεται έτσι, ώστε η προσοχή του οδηγού να εστιάζεται πάντα στη στροφή.

MULTIBEAM LED HELLA (2)Χρήση νέων υλικών. Στους προβολείς MULTIBEAM LED ο κύριος φακός, που είναι τοποθετημένος ακριβώς μπροστά από τη φωτεινή πηγή είναι κατασκευασμένος για πρώτη φορά από διαφανές, σιλικονούχο πλαστικό, ειδικά σχεδιασμένο για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Σε αντίθεση με τα θερμοπλαστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα, το υλικό αυτό είναι ανθεκτικό στην υψηλή ακτινοβολία των LED. Επιπλέον η κατεργασία του μπορεί να γίνει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτή του γυαλιού, καλύπτοντας τις υψηλές απαιτήσεις και τις ελάχιστες ανοχές της διαδικασίας παραγωγής.

www.hella.gr

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!