ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πως πιάνει φωτιά ένα αυτοκίνητο;

car in fire

Όταν ένα αυτοκίνητο πιάνει φωτιά έτσι στα καλά καθούμενα και δίχως να υπάρξει σύγκρουση, συνήθως προέρχεται από βραχυκυκλώματα στις ηλεκτρικές καλωδιώσεις ή στις ηλεκτρονικές μονάδες.

car fire (2)Συνήθως αυτή εντοπίζονται στο χώρο του κινητήρα και η φωτιά (που δημιουργείται από σπινθήρες ή υπέρμετρη θερμότητα, για αυτό οι περισσότερες προέρχονται από το χώρο του κινητήρα) δεν εκδηλώνεται αυτόματα αλλά έχοντας νωρίτερα αφήσει καπνό ή μυρωδιά. Οι πιθανότητες βραχυκυκλώματος στις ηλεκτρονικές μονάδες δεν είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τις οικιακές συσκευές, ενώ οι λόγοι πρόκλησής του είναι η κακή συντήρηση, η φθορά του χρόνου ή κάποιος εξωτερικός παράγοντας. Το τελευταίο δεν είναι αποκλειστικά συνέπεια δολιοφθοράς αλλά μπορεί να προκύψει π.χ. από δάγκωμα τρωκτικού που απογυμνώνει ένα καλώδιο και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα.

car fire (1)Πέρα από τις ηλεκτρικές «διαρροές», υπάρχουν και αυτές κάποιου εύφλεκτου υγρού (καύσιμο, λάδι κινητήρα, λάδι κιβωτίου, υγρά φρένων) που μπορούν να αναφλεχθούν σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των μηχανικών μερών. Τα αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο ή φυσικό αέριο δεν είναι πιο ευάλωτα στις αναφλέξεις, μιας και διαθέτουν πολλές δικλείδες ασφαλείας, με την προϋπόθεση βέβαια η εγκατάσταση να έχει γίνει σωστά ( για το LPG, που συνήθως οι μετατροπές γίνονται εκ των υστέρων). Φυσικά, αυξημένος κίνδυνος για φωτιά υπάρχει όπου υπάρχει βαριά μετατροπή, ενώ οι εκρήξεις που βλέπετε και στις ταινίες είναι ένα πολύ σπάνιο και ακραίο φαινόμενο.

car fire (1)Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας η υπερθέρμανση των φρένων μπορεί να προκαλέσει -κυρίως σε φορτηγά- την ανάφλεξη του ελαστικού. Σπανιότερα αναφλέγονται τα τακάκια και σε συνδυασμό με διαρροή υγρού φρένων. Μια επιπλέον αιτία πυρκαγιάς στα φορτηγά με διπλά πίσω λάστιχα είναι η τριβή τους, όταν λόγω υπερφόρτωσης έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Επίσης, υπάρχουν συμβάντα στα οποία η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον εξαιρετικά ζεστό καταλύτη, που μπορεί να ήρθε σε επαφή με ξερά χόρτα ή κάτι εύφλεκτο στο πάρκινγκ ή με μέρος των προστευτικών πλαστικών του δαπέδου.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!