ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Aeroblade της Aston Martin

Aston_Martin-DB11-AeroBlade (1)

Λένε πως τα σημαντικότερα σε ένα supercar είναι αυτά που είναι αόρατα στο μάτι και από τον κανόνα δεν αποκλίνει το αεροδυναμικό τρικ της πανέμορφης DB11…

Aston_Martin-DB11-AeroBlade (2)Ήταν η Lotus το 1967 όταν τοποθέτησε μία τεράστια φτερούγα στην Lotus 49 για να μετατρέψει τον προσπίπτων στην επιφάνεια της αέρα σε ένα κάθετο αεροδυναμικό φορτίο που κρατούσε τους πίσω τροχούς πιο σταθερά στην άσφαλτο. Μερικά χρόνια αργότερα ανακαλύφθηκε το περίφημο ground effect (αρνητική άντωση) για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό μας άρθρο. Πάντως, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι κατασκευαστές προτιμούν πλέον την λύση μίας καλής -ενδεχομένως και ενεργητικής- πτέρυγας για να βελτιώσουν την αεροδυναμική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου, περνώντας σε δεύτερη μοίρα άλλες λύσεις.

Aston_Martin-DB11-AeroBlade (3)Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί της Aston Martin, οι οποίοι υποστηρίζουν πως έχουν κατασκευάσει το πιο σημαντικό αεροδυναμικό σύστημα από την εποχή της Lotus 49! Πρόκειται για το Aeroblade που υπάρχει στην ολοκαίνουργια DB11, ένα σύστημα από μικρό-αγωγούς που επιτρέπουν στον αέρα να περνά από μικρές οπές (κοντά στα πίσω παράθυρα) και περιμετρικά του αμαξώματος. Με αυτό τον τρόπο ο αέρας στο πίσω μέρος κινείται σα να υπάρχει ένα εικονικό σπόιλερ, προσεγγίζοντας την σχεδίαση αμαξωμάτων Kammback που είχε υιοθετηθεί σε παλιά αγωνιστικά, όπως στο αρχέτυπο Ford GT40.

Εδώ να πούμε πως η DB11 έχει και αυτή μία μικρή διακριτική πτέρυγα που αναπτύσσεται σε ύψος μόλις 6 εκ. και πάνω από τα 80 ή 130 χλμ./ώρα (ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης). Περισσότερα για την DB 11 μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!