NEA

«Έφυγε» ο πατέρας του Lada Niva

Σε ηλικία 75 ετών απεβίωσε ο Pjotr Prussow, ο μηχανικός που σχεδίαση και ουσιαστικά δημιούργησε ένα από τα πιο γνωστά αειθαλή τετρακίνητα που υπάρχουν στον κόσμο…

Τον ερχόμενο Απρίλιο το Lada Niva συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε αλλά αυτή την φορά το γεγονός αυτό θα εορταστεί δίχως τον Pjotr Prussow. O μηχανικός από την Ρωσία εργαζόταν στην Avtovaz (η οποία σήμερα ανήκει στην Renault) από το 1970, ενώ την περίοδο 1998-2003 επιτελούσε καθήκοντα αρχισχεδιαστή.

Το ντιζάιν μπορεί να μην ήταν ποτέ το φόρτε της Lada, αλλά το Niva παραμένει ένα μοντέλο που έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία, όσο πολύ λίγα έχουν καταφέρει και με περισσότερες αξιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή του Niva ξεκίνησε το 1977 σε διάφορους τύπους αμαξωμάτων (από τρίθυρο και πεντάθυρο, μέχρι και pick-up!), με κινητήρες βενζίνης στα 1.600 και 1.700 κ.εκ. και μόνο με μηχανικά κιβώτια 4 ή 5 σχέσεων, αλλά με τετρακίνηση και off-road ικανότητες που έβαζαν κάτω 4×4 με διπλάσια και τριπλάσια τιμή πώλησης.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!