NEASMS

Πως λειτουργεί η αεροδυναμική «ALA» στην Lamborghini Huracan Performante; [vid]

Δείτε στο σχετικό βίντεο τα μαγικά που έχουν κάνει οι Ιταλοί ώστε να βελτιστοποιήσουν την αεροδυναμική της Huracan με το ενεργητικό πακέτο «Aerodynamica Lamborghini Attiva»…

Όπως συμβαίνει σε κάθε ενεργητικό σύνολο, έτσι και εδώ υπάρχουν ηλεκτροϋδραυλικοί ή ηλεκτρομηχανικοί μικρό-μηχανισμοί που ενεργοποιούν διάφορα πτερύγια και flaps ανάλογα με την ταχύτητα και την δυναμική ευστάθεια του αυτοκινήτου. Το πολύπλοκο ALA περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ειδικά πτερύγια τόσο στην εμπρός εισαγωγή όσο και στην πίσω αεροτομή αλλάζουν θέση ανάλογα με την ταχύτητα ή την θέση του αυτοκινήτου μέσα στην πίστα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη αεροδυναμική απόδοση.

Το σύστημα ALA εκτός των άλλων φροντίζει και για την καλύτερη δυνατή ψύξη του κινητήρα και των φρένων, κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο την ικανότητα του αυτοκινήτου να εξασφαλίζει κορυφαίες επιδόσεις μέσα σε πίστα (ειδικά σε απαιτητικές όπως το Ring που αναδείχθηκε ως το ταχύτερο παραγωγής). Στο πίσω μέρος υπάρχουν τέσσερις αγωγοί κάτω από το κάλυμμα του κινητήρα. Οι δύο κεντρικοί είναι πάντα ανοικτοί για την ψύξη του κινητήρα και την ψύξη των καυσαερίων, ενώ οι δύο εξωτερικοί αγωγοί, συνδέονται με τα εσωτερικά κανάλια της πίσω πτέρυγας.

Επίσης, πέρα από την ανεξάρτητη «Aerovectoring» κατανομή της ροής του αέρα μεταξύ των δύο πλευρών του αυτοκινήτου (αυξάνοντας την πίεση στην εξωτερική πλευρά για καλύτερο κράτημα), σε κατάσταση «wot» (με φουλ γκάζι) τα πτερύγια αυτά επιτρέπουν την ομαλή ροή του αέρα έτσι ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή τελική ταχύτητα. Ενώ όταν το αυτοκίνητο φρενάρει, τα πτερύγια αυτά αλλάζουν θέση ώστε να εξασφαλίζουν κάθετη δύναμη αυξημένη κατά 750% ώστε η Huracan να βεντουζάρει στην άσφαλτο. Φυσικά όλα αυτά λειτουργούν σε ταχύτητες που ξεκινούν από την τελική των αυτοκινήτων που οδηγούμε οι περισσότεροι… :-)

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!