NEA

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φτηνύνουν, οι ντίζελ δεν θα πεθάνουν!

O Ola Källenius είναι Σουηδός, 47 ετών και ο επικεφαλής της εξέλιξης στη Mercedes, οπότε είναι και ένας από τους πλέον κατάλληλους προκειμένου να μιλήσει για το (άμεσο) μέλλον της αυτοκίνησης…

Όπως και έκανε σε συνεντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, όπου είπε μεταξύ άλλων πολλλά και διάφορα:

– Το αργότερο σε δύο χρόνια θα υπάρχει ηλεκτρική Mercedes με αυτονομία 500 χιλιομέτρων, χάρη σε μπαταρίες νέας τεχνολογίας. Παράλληλα θα βελτιωθούν και οι υποδομές φόρτισης. Σε συνεργασία με 3 άλλους κατασκευαστές η Mercedes θα δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ταχυφορτιστών, που θα είναι έτοιμο σε μια τρετία. Η λειτουργία του πιστεύουμε πως θα αυξήσει τη ζήτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

– Σε 5-7 χρόνια θα μπορούμε να διαθέτουμε τα ηλεκτρικά μας μοντέλα σε πιο προσιτές τιμές. Για να μπορέσει όμως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία 500 χιλιομέτρων να κοστίζει γύρω στις 10.000 ευρώ θα πρέπει πιθανότατα να περάσει πάνω από μια δεκαετία.

– Στο απότερο μέλλον η αυτοκινητοβιομηχανία θα κινηθεί προς τις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ο δικός μας προγραμματισμός κάνει λόγο για ένα ποσοστό ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα φτάνει έως και το 25% το 2025. Όμως και μετά το 2025 οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, βενζίνης και πετρελαίου, θα παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη γκάμα της Mercedes. Σε συνδυασμό με ηλεκτρικό κύκλωμα 48V και με ηλεκτρική υποβοήθηση.

– Με τα αυτόνομα αυτοκίνητα ο οδηγός θα μπορεί να αποφασίζει τον τρόπο μετακίνησής τους.Φεύγοντας π.χ. από το γραφείο το πιο λογικό είναι να θέλει να τον πάει το σύστημα σπίτι. Σε μια εκδρομή όμως μάλλον θα προτιμά να οδηγήσει ο ίδιος.

– Στο Las Vegas παρουσιάσαμε ένα μοντέλο «Fit and healthy», έτσι ώστε ο οδηγός μετά τη διαδρομή να αισθάνεται καλύτερα. Τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ένα wearable της Philips, με την οποία συνεργαζόμαστε, μετρά τους καρδιακούς παλμούς, ενώ ένας συνδυασμός φωτός, ήχου, αρωμάτων, οξυγόνου και καθισμάτων με δυνατότητα μασάζ θα απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις. Είτε με πρόγραμμα ρηλάξ είτε εγρήγορσης. Επίσης εξελίσουμε ένα πουκάμισο που θα παρακαλουθεί την καρδιακή λειτουργία. Αν π.χ. ένας οδηγός λεωφορείου θα υποστεί έμφραγμα το σύστημα θα το αντιλαμβάνεται νωρίτερα και θα ακινητοποιεί το όχημα ενώ θα καλεί βοήθεια.

– Πιστεύω πως μεταξύ 2020 και 2025 θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε τα πρώτα πλήρως αυτόνομα οχήματα.

– Πριν από το τέλος της δεκαετίας θα υπάρχουν πιλοτικά προγράμματα με ιπτάμενα αυτοκίνητα, που θα λειτουργούν ως drones σε μεγαλουπόλεις μετακινώντας ανθρώπους π.χ. από τα αεροδρόμια στο κέντρο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!