NEA

Πράσινο φως στην Γερμανία για δοκιμές αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους

Ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών πολιτειών των ΗΠΑ, η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση για δοκιμές μοντέλων με αυτόνομη τεχνολογία στους δημόσιους δρόμους…

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία (κυρίως οι Audi, BMW, Mercedes-Benz, VW) έχουν εξελίξει πλέον σε τέτοιο βαθμό τα συστήματα αυτόνομης τεχνολογίας ώστε η γερμανική βουλή να έγκριση για δοκιμές στους γερμανικούς δρόμους. Άλλωστε, εδώ και καιρό οι περισσότεροι κατασκευαστές πραγματοποιούσαν δοκιμές τέτοιων οχημάτων στις ΗΠΑ και η αλλαγή στο νόμο θα τους επιτρέψει να κάνουν τις δοκιμές τους «εντός έδρας».

Βάσει νόμου κάθε αυτοκίνητο θα πρέπει να διαθέτει ένα «μαύρο κουτί» στο οποίο θα καταγράφονται οι παράμετροι κίνησης του οχήματος. Η προσθήκη του μαύρου κουτιού θεωρείται απαραίτητη ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μπορεί να βρεθεί ο ένοχος. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ένα ατύχημα προέλθει από λάθος χειρισμό, τότε υπεύθυνος θεωρείται ο οδηγός.

Αν όμως το μαύρο κουτί δείξει πως την ώρα του ατυχήματος τον έλεγχο του αυτοκινήτου τον είχε το αυτόνομο σύστημα, τότε η ευθύνη περνά στην κατασκευάστρια εταιρία. Με αυτό τον τρόπο οι οδηγοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν συνεχώς το τιμόνι και θα μπορούν να κάνουν και άλλες δουλειές, όταν το αυτοκίνητο θα κινείται εντελώς στον αυτόματο. Από την άλλη, οι κατασκευαστές θα πρέπει να τελειοποιήσουν την αυτόνομη τεχνολογία (κάμερες, ραντάρ, χάρτες, στίγμα κ.α.), ώστε να αποφύγουν νομικές κυρώσεις σε περίπτωση ατυχήματος.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!