ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Λογισμικό ανοικτού κώδικα από την Toyota

Μία σημαντική καινοτομία επιχειρεί η Toyota, η οποία εισάγει ένα λογισμικό βασισμένο σε Linux για τα infotainment συστήματά της.

Η αρχή θα γίνει στις ΗΠΑ, με το ανανεωμένο Camry, αργότερα όμως αυτό θα εξαπλωθεί. Το Automotive Grade Linux (AGL) είναι ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα, ευέλικτο, παραμετροποιήσιμο και ικανό να διαχειρίζεται αρχεία από το CarPlay της Apple και το Android Auto της Google. Απώτερος σκοπός είναι να περιοριστεί ο όγκος εργασίας και να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα ικανή όχι μόνο να διαχειρίζεται τα υπάρχοντα συστήματα (μουσική, σύστημα πλοήγησης κ.λπ) αλλά να υποστηρίζει και μελλοντικές εφαρμογές αυτόνομης οδήγησης και σύνδεσης μεταξύ οχημάτων.

Η Toyota είναι μία εκ των 10 εταριών αυτοκινήτου που εργάζονται με υποκατασκευαστές και εταιρίες τεχνολογίας για την ανάπτυξη του AGL, μίας βασικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται εφαρμογές που περιλαμβάνουν τα σύγχρονα infotainment συστήματα, περιορίζοντας έτσι τον όγκο δουλειάς που απαιτείται κάθε φορά για την εξέλιξη ενός νέου μοντέλου. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια συνοδοιπόροι είναι επίσης η Mazda, η Suzuki, η Daimler και άλλοι.

«Είναι απαραίτητο να μειώσουμε το κόστος των εργασιών αλληλεπικάλυψης μεταξύ των προμηθευτών μας, ώστε να μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσουν νέα πράγματα παρά να συντηρούν αποσπασματικούς κώδικες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Kenichi Murata, επί κεφαλής του τμήματος Connected Strategy and Planning της Toyota. Τα αυτοκίνητα συνήθως απαιτούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, καθώς ολοένα και περισσότερες εφαρμογές προστίθενται στη λίστα.

Αναφορικά με το Camry, θα είναι το πρώτο όχημα που θα φέρει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Χοντρικά, υπολογίζεται ότι το 70% του λογισμικού του θα βασίζεται σε generic κώδικα, ενώ μόλις το 30% θα είναι παραμετροποιημένο με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του μοντέλου.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!