ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέας τεχνολογίας κάμερες για αυτόνομα οχήματα

Η Bosch, σε συνεργασία με τη Sony Semiconductor Solutions ετοιμάζουν μία νέα γενιά καμερών που θα λειτουργούν ακόμα και σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Στο μέλλον, οι οπτικοί αισθητήρες θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της εξέλιξης των αυτόνομων οχημάτων, καθώς επίσης και στην εξέλιξη των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας. Όπως όμως το ανθρώπινο μάτι, έτσι και οι συμβατικές κάμερες μπορούν να «τυφλωθούν» προσωρινά σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Σκεφτείτε για παράδειγμα το απόγευμα, οδηγώντας με κόντρα ήλιο, ή βγαίνοντας από ένα σκοτεινό τούνελ, ή ακόμα και σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσης, όπου οι υαλοκαθαριστήρες δεν προφταίνουν να απομακρύνουν το νερό από το παρμπρίζ.

Οι Bosch και Sony Semiconductor Solutions αποφάσισαν να εξελίξουν από κοινού μία νέα γενιά καμερών που θα μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα ακόμα και στις πλέον δύσκολες συνθήκες. Έτσι, θα επιτρέπουν στα αυτόνομα οχήματα αλλά σε συμβατικά αυτοκίνητα, με εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, να σκανάρουν ανά πάσα στιγμή το περιβάλλον γύρω τους και να μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στα συστήματα ελέγχου.

Μαζί με τα radar και τους αισθητήρες υπερήχων, οι αισθητήρες video συμπληρώνουν τα αισθητήρια όργανα των σύγχρονων αυτοκινήτων. Ειδικά για τους τελευταίους, γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί, καθώς είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την οδική σήμανση, τις λωρίδες του οδοστρώματος αλλά και την κίνηση πεζών και άλλων οχημάτων. Γενικότερα, οι παραγόμενες εικόνες που προσφέρουν έχουν τεράστια πυκνότητα πληροφοριών. Έτσι, η εξέλιξη μία νέας γενιάς καμερών που δεν θα «τυφλώνεται» από αλλαγές στη φωτεινότητα, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οδική ασφάλεια.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!