ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Cadillac δοκιμάζει τεχνολογίες V2I

Στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα επικοινωνούν όχι μόνο με άλλα οχήματα αλλά και με τις υποδομές του οδικού δικτύου.

Πόσες φορές σας έχει συμβεί ο συνοδηγός δίπλα σας να φωνάξει ξαφνικά «πρόσεξε, κόκκινο»; Όσο προσεκτικός και να είναι κανείς, πάντα τέσσερα μάτια είναι καλύτερα από δύο. Το ίδιο ισχύει και με την τεχνολογία. Τόσα χρόνια εξελίσσονται συστήματα V2V (Vehicle to Vehicle) για τη διασύνδεση και τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ οχημάτων, η Cadillac όμως αποφάσισε να δώσει βάρος και στα V2I (Vehicle to Infrastructure). Πιο απλά, αντί την επόμενη φορά να σας ενημερώσει με τρομαγμένη φωνή ο συνοδηγός σας, θα ακούσετε -σαφώς πιο έγκαιρα- το ίδιο το αυτοκίνητο να σας λέει ότι με την ταχύτητα που πηγαίνετε θα συναντήσετε κόκκινο φανάρι.

Η αμερικάνικη εταιρία πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμές στους δρόμους του Michigan με μία ειδικά τροποποιημένη CTS. Χάρη στην τεχνολογία DSRC (Short Range Communication) και στη χρήση GPS για την εύρεση της τοποθεσίας του οχήματος, η CTS μπόρεσε να επικοινωνήσει αυτόματα με διάφορα σταθερά αντικείμενα που διέθεταν ανάλογα συστήματα. Το όφελος, στο απώτερο μέλλον, είναι φυσικά η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς επίσης ο καλύτερος έλεγχος και η αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Όσο για αυτούς που θα μιλήσουν για το «μεγάλο αδερφό», που θα παρακολουθεί τις κινήσεις του καθενός και θα επεμβαίνει στην ιδιωτικότητά του, η Cadillac απαντά ότι όλα τα δεδομένα θα είναι ανώνυμα. Δεν θα παρέχονται για καμία άλλη χρήση, ενώ θα υπάρχει και σοβαρή κωδικοποίηση, ώστε να μην μπορούν hackers να αποσπάσουν μέρος ή το σύνολο αυτών των πληροφοριών.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!