ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Λειτουργία coasting μέχρι τα 160 χλμ./ώρα για το νέο Audi A8

Όσο πλησιάζει ο καιρός για την παρουσίαση της νέας ναυαρχίδας των Γερμανών, αποκαλύπτονται διάφορες λεπτομέρειες γύρω από αυτή.

Η τελευταία έχει να κάνει με τη λειτουργία coasting, που πρακτικά επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται με σταθερή ταχύτητα, χωρίς να λειτουργεί ο κινητήρας του. Αυτό υπάρχει σε αρκετά premium οχήματα, δύσκολα όμως θα βρει κανείς σύστημα που να παραμένει ενεργό σε ένα φάσμα από τα 55 έως και τα 160 χλμ.ώρα, για διάστημα περίπου 40 δευτερολέπτων. Για το σκοπό αυτό υπάρχει ένα mild hybrid σύστημα, σε όλη τη γκάμα των κινητήρων που παίρνει ενέργεια από ένα συσσωρευτή ιόντων λιθίου, τοποθετημένο στο πορτ μπαγκάζ.

Φυσικά, όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του γκαζιού, ο κινητήρας επανέρχεται αυτόματα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία του συστήματος οφείλεται στη χρήση κυκλώματος 48V, με υδρόψυκτη μίζα. Αυτή οδηγείται με ιμάντα και είναι μόνιμα συνδεδεμένη στον κινητήρα, έτοιμη να σώσει σπινθήρα ανά πάσα στιγμή.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σύστημα που διαθέτει το νέο Α8 είναι το «predictive convenient starting». Αυτό αφορά στη λειτουργία start/stop του κινητήρα και λαμβάνει δεδομένα από την μπροστινή κάμερα και το ραντάρ του αυτοκινήτου. Όταν, μετά από στάση, το μπροστινό όχημα αρχίσει να κινείται, οι αισθητήρες το αντιλαμβάνονται και δίνουν εντολή εκκίνησης στον κινητήρα, ακόμα και αν ο οδηγός διατηρεί το πόδι του στο φρένο. Το αποτέλεσμα είναι η εκμηδένιση της όποιας καθυστέρησης, που με τη σειρά της μπορεί να επιβαρύνει και τη ροή της κυκλοφορίας.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!