ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ηλιακά πάνελ για EV θα προσφέρουν αυτονομία έως 10 χλμ./μέρα

Οι εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά σύντομα θα επιτρέπουν στα ηλεκτρικά οχήματα να φορτίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ιδέα της εγκατάστασης ηλιακών πάνελ στις οροφές των αυτοκινήτων δεν είναι καινούρια. Κατά καιρούς έχουμε δει προτάσεις των Mercedes, Toyota, Nissan και άλλων εταιριών να υιοθετούν τέτοια πάνελ, τα οποία όμως, μέχρι στιγμής, ήταν για να τροφοδοτούν δευτερεύοντα συστήματα, συνήθως τάσης 12 Volt. Τώρα η Panasonic αρχίζει να ωθεί μία νέα λογική, που θέλει εξελιγμένες φωτοβολταϊκές επιφάνειες να προσφέρουν ενέργεια ικανή να αυξήσει την αυτονομία ενός αυτοκινήτου.

Φυσικά, υπάρχει το θέμα του κόστους μίας τέτοιας λύσης, όπως και αυτό της τοποθέτησης, που ενέχει κάποιους περιορισμούς. Παρόλα αυτά, εντός του 2017 το Toyota Prius θα είναι το πρώτο όχημα ευρείας παραγωγής με πάνελ ικανά να αποδώσουν 180W. O Shingo Okamoto, γενικός διευθυντής της Panasonic, δήλωσε σχετικά, «οι οροφές αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μια νέα αγορά για ηλιακούς συλλέκτες. Γράφουμε ιστορία στην αυτοκινητοβιομηχανία και στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, τροφοδοτώντας με ηλιακή ενέργεια αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής, για πρώτη φορά παγκοσμίως».

Πέραν του Prius, αυτό το μήνα ξεκίνησε και η διάθεση ενός ακόμα ισχυρότερου συστήματος, 200W, τοποθετημένου επάνω στο εικονιζόμενο Karma Revero (πρώην Fisker Karma). Το συγκεκριμένο μπορεί να εξασφαλίζει μέχρι και 2,5 χλμ. αυτονομίας τη μέρα, αποκλειστικά από τον ήλιο. Και το νούμερο αυτό, με τον καιρό και την περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να βελτιωθεί. Οι ιθύνοντες της Panasonic αναφέρουν ότι είναι εφικτό να δούμε αυτονομίες άνω των 10 χλμ./ ημέρα, πράγμα που σημαίνει ένα 10% περίπου της συνολικής απαιτούμενης ενέργειας ενός αυτοκινήτου να παράγεται δωρεάν.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!