ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλες αλλαγές στα διόδια από το 2018

Σε πρωινή του συνέντευξη ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα αλλάξει τελείως η λογική των διοδίων. Αντί για τους συνεχείς σταθμούς, που αναγκάζουν τους οδηγούς να σταματούν κάθε λίγα χιλιόμετρα στα δίκτυα των εθνικών οδών, θα υιοθετηθεί ένα νέο σύστημα. Τα ταμεία, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, θα καταργηθούν και οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν μία ηλεκτρονική συσκευή (κάτι σαν το e-pass που υπάρχει σήμερα) ή, εναλλακτικά, το smartphone τους. Το σύστημα θα γνωρίζει από πού μπήκε και που βγήκε το αυτοκίνητο και έτσι θα χρεώνει αναλόγως με τη διαδρομή. Ταμεία θα υπάρχουν ελάχιστα, για συγκεκριμένες ανάγκες και για την φόρτιση των συσκευών.

Η αναλογική αυτή χρέωση, με βάση τον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων, αποτελεί σημαντική εξέλιξη, από κάθε άποψη. Παρόλα αυτά, θεωρείται μάλλον δύσκολο να εφαρμοστεί παντού. Αναφερόμαστε φυσικά στην Αττική οδό, που καθημερινά σηκώνει ένα μεγάλο φόρτο οχημάτων αλλά υπόκειται σε ειδικό καθεστώς. Με δεδομένο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή αυτή να εφαρμοστεί εντός της επόμενης χρονιάς, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα. Μέσα στους επόμενους μήνες, λογικά, θα δούμε τις λεπτομέρειες του συστήματος και τον τρόπο εφαρμογής του. Ελπίζουμε μόνο η αλλαγή να είναι ουσίας ναι να μην επαναληφθούν τα έκτροπα που είδαμε πρόσφατα με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ…

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!