ΑΓΩΝΕΣ

Η McLaren MP4/4 είναι το πιο πετυχημένο μονοθέσιο [vid]

Η McLaren MP4/4 θεωρείται το πιο πετυχημένο μονοθέσιο στην ιστορία της Formula 1 κατακτώντας το 1988 τους 15 από τους 16 αγώνες…

Ήταν το 1988 όταν το πρωτάθλημα κατασκευαστών το είχε κατακτήσει η McLaren–Honda με τους Alain Prost και Ayrton Senna να πετυχαίνουν 25 podiums και 10 ταχύτερους γύρους. Ο Ayrton Senna, o αφέντης του Μονακό, εκείνη την σεζόν κατέκτησε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο (από τους τρεις συνολικά) με 8 νίκες ενώ Alain Prost πήρε το επόμενο πρωτάθλημα με 4 νίκες.

Το μονοθέσιο είχε σχεδιαστεί και από τον δαιμόνιο σε ταλέντο Gordon Murray, και εκείνη την σεζόν του 1988 είχε κατακτήσει 15 από τους 16 αγώνες μιας χρονιάς (κάτι που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ, αν και η Mercedes πλησίασε το 2016 με 19 νίκες σε 21 αγώνες). Μάλιστα αν στο ιταλικό Grand Prix εκείνης της χρονιάς δεν υπήρχε μία ατυχία με το μπουζί στον κινητήρα του Prost και ένα ατύχημα του Senna δυο γύρους πριν τον τερματισμό (όπου είχε άνετα την πρώτη θέση) τότε θα μιλούσαμε για την απόλυτη επιτυχία, την λεγόμενη και “χρυσή χρονιά”.

Το μονοθέσιο του Murray είχε πολλά νέα στοιχεία με πιο χαρακτηριστικό την οριζόντια τοποθέτηση του οδηγού (κάτι που είχε δοκιμάσει την προηγούμενη χρονιά στην Brabham και που εξέλιξε στον μέγιστο βαθμό με την McLaren. Αυτό δημιουργούσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα αεροδυναμικής στο μονοθέσιό του και ήταν προφανές από την αρχή ότι είχαν μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους τους. Όπως λέει ο ίδιος ο Murray στο video, για να έρθει ένα τέτοιο αποτέλεσμα χρειάζονται να ταιριάξουν πολλά πράγματα, όπως το κορυφαίο δίδυμο οδηγών που υπήρξε στην Formula 1 (έστω και με όσα συνέβαιναν μεταξύ τους), ένα καλό σασί, καλή ελαστικά, ένα καλό μοτέρ (ναι, η Honda τότε έφτιαχνε εξαιρετικά μοτέρ) και η σωστή στρατηγική.

Η MP4/4 είχε έναν κινητήρα της Honda, V6 1,5 λίτρων που σε ρύθμιση αγώνα απέδιδε πάνω από 700 άλογα. Οι ιδέες του Murray για την χαμηλή τοποθέτηση του οδηγού και του κινητήρα, μείωναν αισθητά το κέντρο βάρους κάτι που αύξανε δραματικά τα κάθετα αεροδυναμικά φορτία στο αυτοκίνητο. Κατασκευάστηκαν περί τα 6 μονοθέσια αυτής της χρονιάς, με ένα από αυτά να βρίσκεται στην κατοχή του Murray το οποίο αυτό τον καιρό εκτίθεται σε μία έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο σχεδιαστή.

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στην #F1

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στo #WRC

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!