ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

After market συστήματα αυτόνομης οδήγησης [vid]

Μπορεί ένα παλιό αυτοκίνητο να αποκτήσει δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης; Σε μερικά χρόνια από σήμερα, η απάντηση θα είναι ναι.

Παλιά τα κανάλια έπαιζαν κατά καιρούς ρεπορτάζ με τύπους που αποφάσιζαν να κάνουν το αυτοκίνητό τους «ΚΙΤΤ»! Εφευρέτες που πειραματίζονταν με το όχημά τους και κατάφερναν, με ηχητικές εντολές, να το κάνουν να προχωράει μπροστά και πίσω. Φυσικά, το να δημιουργήσει κανείς ένα πλήρες πακέτο αυτόνομης οδήγησης απέχει πολύ από εκείνο το γραφικό σενάριο. Πέραν όπως από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που εξελίσσουν νέα μοντέλα με αντίστοιχες δυνατότητες, υπάρχει και μία εταιρία που ετοιμάζει μία after market υλοποίηση, για να δώσει δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης σε πιο παλιά αυτοκίνητα.

Ο λόγος για την X-Matic, μία καναδική startup, που υπολογίζει το 2019 να έχει ολοκληρώσει ένα ολοκληρωμένο κιτ, που θα αποτελείται από έναν κεντρικό υπολογιστή, δύο κάμερες, μια οθόνη αφής και μονάδες ελέγχου για το σύστημα διεύθυνσης, το γκάζι και το φρένο. Το σύστημα αυτό ονομάζεται Lane Cruiser και θα είναι επιπέδου 2, δηλαδή θα μπορεί μέχρι κάποια ταχύτητα να ελέγχει το τιμόνι, την επιτάχυνση και την επιβράδυνση, ενώ λίγο αργότερα θα προσφέρει και τη δυνατότητα αυτόνομης αλλαγής λωρίδας.

Η εταιρία που το εξελίσσει σκοπεύει εντός του 2018 να δοκιμάσει συνολικά 200 μονάδες, πριν το βγάλει στην παραγωγή. Η τιμή πώλησής του Lane Cruise θα κυμαίνεται περίπου στα 3.000 δολάρια, ενώ με τη χρήση ενός συστήματος συνδρομών μπορεί να γίνει ακόμα πιο προσιτή. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι οποιαδήποτε στιγμή ο οδηγός θα μπορεί να πάει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, όπως συμβαίνει και με τα επίσημα, εργοστασιακά συστήματα.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!