NEA

Ένας δρόμος από ηλιακά πάνελ στην Κίνα

Ο « Jinan South Ring Expressway» βρίσκεται στην Jinan της Κίνας, η οποία αποτελεί κέντρο τεχνολογίας και logistics, ενώ είναι και η πόλη που κατασκευάζονται τα φορτηγά από την κρατική Sinotruck…

Στόχος αυτής της ιδέας είναι ο δρόμος μήκους 2 χιλιομέτρων να αποτελεί πηγή ενέργειας για τις πόλεις από τις οποίες θα περνάει. Ενώ σε μεταγενέστερη φάση, και όταν η τεχνολογία φθάσει σε ένα αποδεκτό επίπεδο, να μπορεί να φορτίζει επαγωγικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα, ιδίως για πόλεις με δύσκολες καιρικές συνθήκες, είναι ότι μπορεί να λιώνει το χιόνι χωρίς να χρειάζεται εξωτερική επέμβαση.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, ο ηλιακός δρόμος θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις επόμενες μέρες ενώ οι Κινέζοι μηχανικοί χρησιμοποίησαν τρία επίπεδα. Το ανώτερο είναι ένα διάφανο υλικό με αντίστοιχες ιδιότητες με αυτές της ασφάλτου. Από κάτω του βρίσκονται τα ηλιακά πάνελ, ενώ στο τρίτο επίπεδο είναι ένα ενιαίο τμήμα απομόνωσης από το έδαφος.

Το μέχρι σήμερα σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ότι τα ηλιακά πάνελ τοποθετούνταν στο επάνω μέρος της ασφάλτου, και απαιτούσαν ειδικές οδηγικές συνθήκες αλλά είχαν και πολύ μεγάλο κόστος. Η ιδέα των Κινέζων με τα διαφορετικά επίπεδα φαίνεται να δίνει την σωστή απάντηση στο θέμα, και μένει να δούμε αν όντως κατάφεραν να κάνουν τους «ηλιακούς δρόμους» μία εφαρμόσιμη πραγματικότητα.

Πάντως δεν είναι ο πρώτος «ηλιακός δρόμος» που έχει κατασκευαστεί ποτέ, καθώς κάτι τέτοιο υπάρχει στην Ολλανδία από το 2014. Όμως οι Κινέζοι έχουν -ως συνήθως- πάει το πράγμα πολύ πιο μακριά, τόσο σε διαστάσεις όσο και στην δυνατότητα εκμετάλλευσης της ιδέας σε μεγαλύτερης κλίμακας έργα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!