NEAΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έρευνα: “Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι αυτό που φαίνεται”

Μία έρευνα του Manhattan Institute δίνει τροφή για σχόλια και αναλύει πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα BEV δεν θα ωφελήσουν σε καμία περίπτωση το περιβάλλον, μήτε την οικονομία…

Η αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να έχει στραφεί στην ηλεκτροκίνηση (ειδικά στην Ε.Ε. μπροστά στον WLTP/RDE και το αυστηρό CO2 όριο από το 2020), αλλά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μην είναι τελική η λύση και ίσως να μην ευδοκιμήσουν. Αυτό υποστηρίζει μία έρευνα που έγινε με καθοδηγητή τον Jonathan A. Lesser, τον πρόεδρο της Continental Economics, η οποία και δημοσιεύθηκε από το Manhattan Institute.

Η έρευνα αναφέρεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες (όχι σε αυτά με κυψέλες καυσίμου) και αναλύει πως τα BEV (Battery Electric Car) δεν θα βελτιώσουν την ποιότητα του περιβάλλοντος λόγω του έμμεσου ενεργειακού τους αποτυπώματος. Η εκπομπή CO2 θα μειωθεί λόγω της μηδενικής εκπομπής, αλλά όλες οι άλλες εκπομπές (SO2, NOx, PM κ.α.) θα αυξηθούν από την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα για τις ΗΠΑ προβλέπεται πως η μείωση του CO2 θα είναι μόλις 1% έως το 2050 και ουσιαστικά δεν θα αλλάξει κάτι (δείτε εδώ μία παλιότερη εκτίμηση για τα BEV).

Μάλιστα η έρευνα αναφέρει πως η αγορά των EV είναι πολύ υψηλή και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Έτσι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι προσιτά μόνο για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και θα είναι κοινωνικά άδικο να υπάρχουν επιδοτήσεις στις τιμές των EV όταν σε ένα φορολογικό σύστημα συμμετέχουν οι πάντες. Αυτά λέει η έρευνα μπορείτε να τα δείτε παρακάτω ή να την κατεβάσετε εδώ.

Άποψη: Την γνώμη μας για την ηλεκτροκίνηση την γνωρίζετε. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Η αυτονομία βελτιώνεται όχι γιατί έχει βρεθεί κάτι το επαναστατικό, αλλά γιατί χρησιμοποιούνται πλέον πολύ μεγάλες και βαριές μπαταρίες. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα BEV δεν εκλύουν άμεσα ρύπους, αλλά έμμεσα. Η κατασκευή των μπαταριών είναι ένα θέμα που μερικώς επιλύεται από την ανακύκλωση. Η τιμή πώλησής τους δύσκολα θα μειωθεί ενώ κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι πριμοδοτήσεις…

To μέλλον είναι τα ηλεκτρικά – Πόσο κοντά είναι το μέλλον; [blog]

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!