NEAΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποια εταιρία έχει τους περισσότερους τίτλους στο Le Mans;

Τη δόξα του Le Mans πολλοί ζήλεψαν, το να ανέβουν όμως στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση.

Για έναν αγώνα που κρατάει σχεδόν 100 χρόνια, με λάμψη που δεν συγκρίνεται σχεδόν με τίποτα, παρά ίσως μόνο με το Grand Prix του Μονακό, οι 24 ώρες του Le Mans αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στο βιβλίο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Πολλές υπερ-ομάδες έχουν κατά καιρούς δοκιμάσει να διακριθούν σε αυτό, η αντοχή όμως, η τύχη και οι ικανότητες, αρκετές φορές αποδεικνύονται ανώτερες του πακτωλού χρημάτων που μπορεί να διαθέσει μία εταιρία για να ανέβει στην κορυφή του πόντιουμ.

Παρόλα αυτά, κάποιοι έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν ότι βρίσκονται «σπίτι» τους, στο Circuit de la Sarthe. Μιλώντας για αυτοκινητοβιομηχανίες, την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη, με 19 συνολικά νίκες, κατέχει η Porsche. Από την πρώτη overall νίκη με τη θρυλική 917, μέχρι και πέρυσι με τη διαστημική 919, η γερμανική εταιρία, δείχνει να παίζει δίχως αντίπαλο, όποτε κατεβαίνει με αξιώσεις στο συγκεκριμένο αγώνα.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης των κατασκευαστών με τις περισσότερες νίκες φιγουράρει η Audi, με 13 νίκες, όλες από το 2000 και μετά! Τρίτη -αλλά κάθε άλλο παρά καταϊδρωμένη- βρίσκεται η Ferrari. Οι Ιταλοί έχουν να νικήσουν στο συγκεκριμένο αγώνα από το 1965 και ο λόγος είναι ότι δίνουν περισσότερη βαρύτητα στη Formula 1. Παρόλα αυτά, η ιστορία τους είναι βαριά και εδώ. Στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση βρίσκονται δύο βρετανικές ομάδες, των Jaguar και Bentley, με 7 και 6 νίκες αντίστοιχα. Ειδικά για την τελευταία, είχε να νικήσει από το 1930 και έκανε ένα μοναδικό comeback το 2003!

Την έκτη θέση μοιράζονται οι Alfa Romeo και Ford, με 4 νίκες έκαστη. Ακολουθούν οι πρώτες γαλλικές εταιρίες, Matra-Simca και Peugeot, που έχουν από 3 νίκες, ενώ αμέσως μετά άλλες 2 γαλλικές φίρμες του μεσοπολέμου, Lorraine-Dietrich και Bugatti, μοιράζονται από 2 νίκες. Τέλος, στις εταιρίες που είχαν έστω μία φορά τη χαρά να κερδίσουν τις 24 ώρες του Le Mans συμπεριλαμβάνονται οι Chenard & Walcker, Lagonda, Delahaye, Talbot-Lago, Mercedes-Benz, Aston Martin, Mirage, Renault-Alpine, Rondeau, Sauber-Mercedes, Mazda, McLaren και BMW.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!