SMSΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξεκλειδώνοντας με το κινητό – αντίο κλειδιά

Το σκεπτικό της αντικατάστασης των παραδοσιακών κλειδιών των αυτοκινήτων με εφαρμογές στα smartphone δεν είναι καινούριο. Πλέον όμως έχουμε εξελίξεις σε αυτό το πεδίο.

Ένα γκρουπ εταιριών, γνωστό ως Car Connectivity Consortium, παρουσίασε πρόσφατα τις προδιαγραφές του Digital Key 1.0. Το τεχνολογικό, ουσιαστικά υπόβαθρο που χρειάζεται ώστε από τα κλειδιά των αυτοκινήτων να περάσουμε στις εφαρμογές των κινητών. Σκεφτείτε να μην χρειάζεστε να κουβαλάτε πλέον κλειδιά μαζί σας. Δεν μπορείτε να τα χάσετε, δεν τελειώνει καμία μπαταρία, δεν χαλάνε… Αντιθέτως, με την ίδια ασφάλεια που χρησιμοποιείτε το κινητό σας ως πιστωτική κάρτα ή για mobile banking, να μπορείτε να ξεκλειδώνετε το αυτοκίνητό σας, να βάζετε μπροστά τον κινητήρα, ακόμα και να το δανείζετε σε κάποιον φίλο, δίνοντας πρόσβαση στο δικό του κινητό να το ελέγχει!

Όλα αυτά είναι ρεαλιστικά μέσω της τεχνολογίας NFC (Near Field Communication). Ενώ όμως μέχρι στιγμής υπήρξαν κατασκευαστές, όπως η BMW, που προχωρούσαν αυτόνομα προς αυτή την κατεύθυνση, πλέον υπάρχει μία κοινή ομπρέλα, με κοινά πρωτόκολλα. Το Car Connectivity Consortium αποτελείται από 70+ εταιρίες-μέλη, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 70% της αυτοκινητοβιομηχανίας και το 60% των κατασκευαστών smartphones.

Κύριο μέλημα, όπως είναι φυσικό, αποτελεί η ασφάλεια, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ξένο αυτοκίνητο, χακάροντας κάποιον κωδικό. Οι μηχανικοί εξέλιξης χρησιμοποιούν state-of-the-art συστήματα κωδικοποίησης για να το πετύχουν αυτό. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, του χρόνου θα παρουσιαστεί το αναβαθμισμένο πρωτόκολλο Digital Key 2.0. Πίσω από την προσπάθεια αυτή κρύβονται εταιρίες όπως οι Apple, Samsung, LG, Panasonic αλλά και οι BMW, Audi, Hyundai και General Motors.

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει παλαιότερα και ο Ian Robertson, υπεύθυνος πωλήσεων της BMW, μιλώντας για τα παραδοσιακά κλειδιά, «ειλικρινά, πόσοι άνθρωποι τα χρειάζονται πραγματικά; Ποτέ δεν τα βγάζουν από την τσέπη τους, άρα, γιατί να πρέπει να τα κουβαλάνε»…

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button