NEAΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανοίγει ο δρόμος για αυτόνομα οχήματα χωρίς τιμόνια στις ΗΠΑ

Προετοιμαζόμενες να υποδεχτούν τα μελλοντικά, πλήρως αυτόνομα οχήματα, οι ΗΠΑ εξετάζουν την αλλαγή της νομοθεσίας τους αναφορικά με τις οδικές μεταφορές.

Μέχρι τώρα θέματα ασφάλειας απαγορεύουν σε οποιοδήποτε όχημα να κινείται χωρίς τιμόνι, πεντάλ και καθρέφτες, σε δημόσιους δρόμους. Και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχουν αρκετοί ακόμα περιορισμοί, που θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη οδηγού, που ελέγχει ένα όχημα. Η NHTSA (National Highway, Traffic Safety Administration) ωστόσο, προχώρησε πρόσφατα σε μία σημαντική κίνηση, να ζητήσει επαναπροσδιορισμό των στάνταρ ασφαλείας που ενέχει η αμερικάνικη νομοθεσία. Την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε μία αναφορά 80 σελίδων με την ονομασία Automated Vehicles 3.0 η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα υπάρχοντα μέσα ασφαλείας (εννοώντας προφανώς ορισμένα μέρη ελέγχου των αυτοκινήτων, όπως το τιμόνι) λειτουργούν ως «ακούσιος κανονιστικός φραγμός στην καινοτομία».

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι καιρός που πιέζουν αρκετές εταιρίες, είτε μιλάμε για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η GM, είτε για μικρότερες όπως η Waymo, που θέλουν να προωθήσουν τις πατέντες και τα προϊόντα τους επάνω στην αυτόνομη οδήγηση. Από την πλευρά της, η αμερικάνικη κυβέρνηση δείχνει να εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο τέτοιων αλλαγών στην κείμενη νομοθεσία, καθώς αναμφίβολα η αυτόνομη οδήγηση -σε βάθος χρόνου- θα γίνει πολύ πιο ασφαλής, σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα, μειώνοντας δραματικά τα τροχαία και τους θανάτους στο δρόμο.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Στην πραγματικοτητα, η ηλεκτροκινηση θα νικησει τις συμβατικες κι υβριδικες λυσεις, μονο οταν κυριαρχισει η πληρως αυτονομη κινηση, γιαυτο και το ‘ντου’ των δυο τεχνολογιων γινεται σχεδον ταυτοχρονα. Ο λογος που συνδεονται αυτα τα δυο ειναι ο εξης: Το αυτονομο αυτοκινητο μπορεις να το στειλεις να παει μονο του να φορτιστει στο χωρο σταθμευσης και φορτισης και να το καλεσεις να ερθει να σε παρει απο οπου εισαι (σαν να εχεις δωρεαν σωφερ), ενω ενα οδηγουμενο ηλεκτρικο πρεπει να εχεις διαθεσιμο παρκιν φορτισης πολυ κοντα (αν οχι κατω) απο το σπιτι ή τη δουλεια, κατι που σε πολεις σαν τις μεγαλες Ελληνικες, σπανιζει και μονο οι ευποροι διαθετουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!