ΑΓΩΝΕΣ

GP Άμπου Ντάμπι – Προεπισκόπηση: Χωρίς πίεση…

Μία ακόμη συναρπαστική σεζόν φτάνει στο τέλος της με την τελευταία της παράσταση να λαμβάνει χώρα, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, στον Περσικό κόλπο και συγκεκριμένα στο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι.

Φέτος, όπως και πέρσι, οι τίτλοι οδηγών-κατασκευαστών αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων κατάταξης στα πρωταθλήματα της FIA έχουν κριθεί μαθηματικά ή ουσιαστικά εδώ και αρκετούς αγώνες. Συνεπώς το βαθμολογικό ενδιαφέρον του επικείμενου αγώνα είναι πρακτικά ανύπαρκτο. Παρά ταύτα, ο αγώνας παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς πολλές ομάδες θα δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες κάποιες πρώτες ιδέες για τη νέα σεζόν. Επιπλέον, με την πίεση της συγκομιδής βαθμών εκτός εξίσωσης, δε θα έπρεπε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός αγώνα στον οποίον οι συμμετέχοντες θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους πιο ελεύθερα, με λιγότερους στρατηγικούς συμβιβασμούς.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Η 5,554 χιλιομέτρων αριστερόστροφη διαδρομή της υπερσύγχρονης Yas Marina έχει φιλοξενήσει τα περισσότερα φινάλε σεζόν από το 2009 όταν και έλαβε χώρα το πρώτο Grand Prix στο Άμπου Ντάμπι. Ήταν ο πρώτος αγώνας ο οποίος διεξήχθη σε… μεικτές εντάσεις φωτός με την εκκίνηση να δίνεται το σούρουπο και τους προβολείς να ανάβουν κατά τη διάρκεια του. Από οδηγικής άποψης πέραν των πρώτων τεσσάρων στροφών δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό, ενώ και τα προσπεράσματα δεν είναι τόσο εύκολα παρά τις δύο μεγάλες πίσω ευθείες. Ο τεχνικός (αν και λίγο βαρετός) τελευταίος τομέας προσφέρει και το μεγαλύτερο κέρδος σε χρόνο. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 55 γύρους.

Ελαστικά

Η Pirelli φέρνει τις Hypersoft, Ultrasoft και Supersoft γόμες για τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος. Σε μία πίστα η οποία δεν καταπονεί ιδιαίτερα τα ελαστικά, η στρατηγική της μίας στάσης με συνδυασμό HS/SS θα πρέπει να βγαίνει εύκολα αν και πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της χρησιμοποίησης των Ultrasoft κατά το Q2 από τις κορυφαίες ομάδες. Οι επιλογές των σετ ανά οδηγό έχουν μικρές αποκλίσεις μεταξύ των ομάδων με τις Toro Rosso και Williams να έχουν φέρει τα περισσότερα σετ (10 ανά οδηγό) των Hypersoft. Αξιοσημείωτες είναι και οι επιλογές της Renault, με την Γαλλική ομάδα να αποκλείει καθώς φαίνεται τα Supersoft από τον αγώνα και να επικεντρώνεται στα Ultrasoft. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του Grand Prix- λόγω της ώρας διεξαγωγής του- μειώνουν ακόμη περισσότερο τη φθορά των ελαστικών και αυτό ίσως προτρέψει κάποιους συνδυασμούς να χρησιμοποιήσουν ως κύριο ελαστικό  τα μωβ Pirelli.

Τεχνική σύνοψη

Mercedes: Η ομάδα του Toto Wolff θέλει να κλείσει την σεζόν με μία ακόμη νίκη η οποία θα είναι η 5η συνεχόμενη στο Άμπου Ντάμπι. Για τον Hamilton- ο οποίος την Παρασκευή θα αγωνιστεί με το νούμερο 1 στο μονοθέσιό του για πρώτη φορά- υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να διασαφηνιστούν κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών. Το σημαντικότερο αφορά στην μονάδα ισχύος η οποία παρουσίασε πρόβλημα στην Βραζιλία και με την οποίαν ο Βρετανός θα πρέπει να αγωνιστεί και στην Yas Marina εάν θέλει να αποφύγει κάποια ποινή θέσεων στην εκκίνηση.

Η Mercedes ισχυρίζεται ότι έχει επέμβει στην PU όσο της επιτρέπουν οι κανονισμοί προσπαθώντας να διορθώσει το πρόβλημα που προέκυψε στους μεταβλητούς αυλούς εισαγωγής του ICE κατά τον αγώνα του Ιντερλάγκος. Με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει η ομάδα σε FP1 και FP2 θα αποφασιστεί και το κατά πόσον είναι ασφαλές να αγωνιστεί ο Hamilton με την ίδια PU. Φυσικά, σε περίπτωση προβλήματος ανοίγει ο δρόμος για τον Valtteri Bottas ώστε να διεκδικήσει την πρώτη του(!) φετινή νίκη σε μία σεζόν την οποίαν ο Φιλανδός θα θέλει, μάλλον, να ξεχάσει γρήγορα.

Ferrari: Η Scuderia θα δοκιμάσει την Παρασκευή μία νέα εμπρός πτέρυγα η οποία έχει σχεδιαστεί πιο κοντά στις απαιτήσεις των κανονισμών του 2019. Θα απουσιάζουν οι διαμορφωτές ροής από τα άκρα του οριζόντιου επιπέδου της πτέρυγας ενώ οι κάθετες απολήξεις έχουν διαμορφωθεί στα πρότυπα της Red Bull. Αλλαγές επίσης θα δοκιμαστούν και στο ρύγχος, στις εισαγωγές του S-Duct, αλλά και στους προσδεμένους σε αυτό διαμορφωτές ροής. Τέλος, μικρές παρεμβάσεις έχουν γίνει και στο κατώτερο μέρος των αεροφρακτών. Η Ferrari δεν έχει κερδίσει ποτέ στο Άμπου Ντάμπι και θα προσπαθήσει πάρα πολύ ώστε να σπάσει, τουλάχιστον, φέτος αυτήν την κακοδαιμονία.

Red Bull: Για την Αυστριακή ομάδα, ο αγώνας στα ΗΑΕ μέχρι πριν λίγο καιρό φαινόταν ότι θα είχε μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς η Yas Marina μάλλον ανήκει στις πίστες οι οποίες δεν ευνοούν την RB14. Ωστόσο και το Ιντερλάγκος ανήκε θεωρητικά στην ίδια κατηγορία, αλλά εκεί οι Verstappen-Ricciardo διέπρεψαν χάρη στην εξαιρετική ικανότητά τους- σε συνδυασμό με το πολύ βελτιωμένο τους μονοθέσιο- να διατηρούν τις μαλακότερες γόμες της Pirelli για μεγάλο αριθμό γύρων. Συνεπώς δεν θα έπρεπε να τους ξεγράψουμε εύκολα από το παιχνίδι της νίκης, ιδίως εάν κάποια εκ των Mercedes-Ferrari αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Renault: Η Γαλλική ομάδα, έχοντας εξασφαλίσει ουσιαστικά την 4η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών έχει στραφεί αποκλειστικά στην προετοιμασία για την επόμενη σεζόν. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επικεφαλής της ομάδας Cyril Abiteboul δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, αλλά θα πρέπει να μεγιστοποιήσουν την απόδοση κάθε τμήματός τους εάν επιθυμούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις έναν ανταγωνισμό που εξακολουθεί να ξοδεύει περισσότερα από εκείνους.

Η Haas περίμενε μέχρι τον τελευταίο αγώνα για να καταθέσει την ένστασή της σχετικά με την συμμετοχή της RPFI στο πρωτάθλημα από το Σπα και μετά. Η Αμερικανική ομάδα είχε από τότε ταχθεί ενάντια στην κατάταξη της ομάδας των Stroll στην πρώτη στήλη των πληρωμών της FOM, καθώς εκείνη θεωρείται νέα είσοδος στο πρωτάθλημα και όχι συνέχεια της προηγούμενης οντότητας. Για να μπορέσει μία ομάδα να λάβει την πληρωμή από την πρώτη στήλη πρέπει να τερματίσει τουλάχιστον 10η σε δύο από τις τρεις προηγούμενες σεζόν.

Η ένσταση που κατέθεσε η Haas αφορά στο μονοθέσιο που χρησιμοποιεί η ομάδα και το οποίο δεν αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της παρούσας αλλά της προηγούμενης οντότητας. Οι αγωνοδίκες δεν έχουν ακόμη εκδώσει απόφαση. Η McLaren αποχαιρετά τον Fernando Alonso με έναν ξεχωριστό χρωματισμό στο πίσω μέρος του μονοθεσίου στα πρότυπα εκείνου που χρησιμοποιεί ο Ισπανός στο κράνος του. Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι ο Sainz θα συμμετάσχει με την ομάδα από το Woking στο πρώτο τεστ του Άμπου Ντάμπι που θα διεξαχθεί φέτος.

Στην Toro Rosso συνεχίζονται οι πειραματισμοί στην εμπρός πτέρυγα, ενώ ο Hartley εξακολουθεί να εκφράζει με διάφορους τρόπους την πικρία του σχετικά με την μη ανανέωση του συμβολαίου του από την ομάδα. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο περιστατικό του Ιντερλάγκος, οπότε και ο Gasly δεν τον είχε αφήσει να περάσει ενώ ο Νεοζηλανδός ήταν ταχύτερος, ο Hartley υπενθύμισε σε όλους τις φορές που είχε βοηθήσει εκείνος τον team mate του φέτος ή τις περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα για να βοηθήσει τον Gasly.

Η Sauber θέλει να κλείσει δυνατά την σεζόν και με μια καλή εμφάνιση από τον Leclerc ίσως μπορέσει να ανέλθει στην έβδομη θέση της τελικής βαθμολογίας, μπροστά από την RPFI. Τέλος, τα μεγάλα νέα στη Williams αφορούν στην επιστροφή του Robert Kubica ο οποίος θα αγωνιστεί για την Βρετανική ομάδα το 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο Sirotkin μένει εκτός grid, ένας οδηγός ο οποίος δεν τα πήγε καθόλου άσχημα απέναντι στον Stroll φέτος.

Ιστορικό σημείωμα

Ο αγώνας στο Άμπου Ντάμπι μπορεί να μην έχει κλείσει δέκα χρόνια παρουσίας στο καλεντάρι ωστόσο έχει ήδη κρίνει τρία πρωταθλήματα. Αξέχαστη παραμένει η εξέλιξη του 2010 με τον τελικό νικητή  Vettel να αρπάζει το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια των Alonso και Webber. Μεγάλη ήταν η εμφάνιση του Γερμανού και το 2012 όταν τερμάτισε τρίτος έχοντας ξεκινήσει από το pit lane. Νικητής σε εκείνον τον αγώνα είχε αναδειχθεί, για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του, ο Kimi Raikkonen με μία επίσης αξιομνημόνευτη επίδοση. Συγκλονιστικό ήταν και το φινάλε του 2016 με τον Rosberg να καταφέρνει τελικά να κρατήσει τη 2η θέση που του χάρισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τις περισσότερες νίκες έχουν οι Vettel και Hamilton (από τρεις) ενώ οι Raikkonen-Bottas έχουν από μία.

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στην #F1

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στo #WRC

Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

Φανατικός οπαδός της Formula 1 από το 1996. Αγνοεί την έκφραση: Βαρετό Grand Prix!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!