NEA

Lilium Jet, πρώτη πτήση για ιπτάμενο ταξί στη Γερμανία [vid]

Την πρώτη του επιτυχημένη δοκιμή έκανε ένα ακόμα ιπτάμενο όχημα, το οποίο φιλοδοξεί το 2025 να παίρνει επιβάτες και να λειτουργεί σαν ιπτάμενο ταξί.

Στα σίγουρα δεν είναι το πρώτο ιπτάμενο όχημα που βρίσκεται στα στάδιο της εξέλιξης. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να σκεφτούμε πολλά που να είναι αμιγώς ηλεκτρικά, να μπορούν να μεταφέρουν 5 επιβαίνοντες και να πετάνε χάρη στη χρήση 36 κινητήρων jet. Το Lilium Jet, όπως ονομάζεται, έχει βάρος 1,5 τόνο και θα μπορούσε να πετάει και αυτόνομα, σε 10 χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με τον Daniel Wiegand, ιδρυτή της εταιρίας. Παρόλα αυτά, η αρχική του έκδοση θα είναι με πιλότο, κάτι που θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα στο κομμάτι των αδειών και των διαφόρων εγκρίσεων.

Η πρώτη αυτή πτήση -στην ουσία μία ανύψωση- στέφθηκε με επιτυχία. Σε δεύτερη φάση το πρόγραμμα δοκιμών περιλαμβάνει και διάφορες μανούβρες, εξελίσσοντας σιγά σιγά την όλη σχεδίαση. Στα χαρτιά δείχνει ικανό να αναπτύσσει ταχύτητες 300 χλμ./ώρα, πετώντας για μία ολόκληρη ώρα. Όσο για την κάθετη αποπροσγείωση, θυμίζει ελικόπτερο αλλά δεν είναι. Για την ακρίβεια, η χρήση λιγότερων κινητών μερών και ο τρόπος λειτουργείας του, εξασφαλίζει κατά 10 φορές μειωμένη κατανάλωση, σε σχέση με ένα τέτοιο. Επιπροσθέτως, ο παραγόμενος θόρυβος κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Ο απώτερος σκοπός είναι να περάσει σε παραγωγή και να εξυπηρετεί ανάγκες τουλάχιστον δύο γερμανικών πόλεων, μέχρι το 2025. Μάλιστα και το κόστος της κούρσας επισημαίνεται πως θα είναι ανάλογο με αυτό ενός ταξί!

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!