ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τιμόνι θερμικής διάδρασης από τις Jaguar/ Land Rover

Η αλλαγή της θερμοκρασίας της στεφάνης μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες στα χέρια του οδηγού, όπως ακριβώς γίνεται με την δόνηση.

Αλήθεια, πόσες αισθήσεις διαθέτουμε σαν έμβια όντα; Εάν βιαστείτε να απαντήσετε 5, τότε χάσατε. Μπορεί οι βασικές να είναι η όραση, η ακοή, η αφή, η γεύση και η όσφρηση, που όμως ανήκει η αίσθηση της ισορροπίας; Η αντίληψη της αλλαγής θερμοκρασίας; Η αίσθηση της επιτάχυνσης; Στην πράξη ο άνθρωπος έχει αναπτυγμένες περισσότερες από 20 αισθήσεις και αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν καλά οι Jaguar και Land Rover. Πολύ έξυπνα, λοιπόν, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, εξελίσσουν ένα νέο τιμόνι, που μπορεί να μεταφέρει περισσότερες πληροφορίες στα χέρια του οδηγού.

Χρησιμοποιώντας ζώνες που μπορούν να ψύχονται και να θερμαίνονται κατά περίπτωση, το νέο αυτό τιμόνι μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες για τις επερχόμενες στροφές, την αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας, καθώς και τις κοντινές διασταυρώσεις. Ο Αλέξανδρος Μουζακίτης, electrical research senior manager της JLR ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι η διάδραση μέσω αλλαγών στη θερμοκρασία μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες που δεν είναι τόσο καίριες για τον οδηγό, ώστε να απαιτούν μία πιο παρεμβατική προσέγγιση, όπως η δόνηση. Για παράδειγμα την ανάγκη αναζήτησης βενζινάδικου λόγω χαμηλής στάθμης καυσίμου.

Σε αυτή τη φάση το εν λόγω σύστημα δοκιμάζεται πειραματικά, ενώ δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για το πότε θα περάσει στην παραγωγή. Σίγουρα όμως θα το δούμε στο μέλλον, καθώς αποτελεί ένα από τα στοιχεία του οράματος των Jaguar/ Land Rover για μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο και πιο άμεση επικοινωνία του αυτοκινήτου με τον οδηγό, χωρίς αυτή να επηρεάζει τη συγκέντρωσή του από το δρόμο.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!