NEA

Πόσο κακό κάνουν τα αντιηλιακά στα αυτοκίνητα; [vid]

Οι κρέμες χεριών, τα αντιηλιακά και άλλα προϊόντα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Πόση ζημιά κάνουν όμως, ως χημικά, στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου;

Και πριν προφτάσετε να απαντήσετε «καθόλου» σκεφτείτε ότι τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με πολλά από τα μέρη ενός αυτοκινήτου, στο εσωτερικό του. Αρχής γενομένης από το τιμόνι. Προφανώς το pH αυτών των προϊόντων είναι σχετικά ουδέτερο, ενώ δεν κάνουν κακό στην επιδερμίδα μας, που γενικά είναι πιο ευαίσθητη από τα πλαστικά ενός ταμπλό. Δεν παύουν όμως, μακροχρόνια, να αλληλεπιδρούν με ορισμένα υλικά, επιταχύνοντας με το χρόνο τη φθορά τους.

«Από τα απολυμαντικά χεριών μέχρι τις αντιηλιακές λοσιόν και τα εντομοαπωθητικά, οι τάσεις των καταναλωτών αλλάζουν διαρκώς και νέα προϊόντα εισέρχονται συνεχώς στην αγορά», αναφέρει ο Mark Montgomery, μηχανικός υλικών της Ford Ευρώπης. «Ακόμα και το πιο αβλαβές φαινομενικά προϊόν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν έλθει σε επαφή με επιφάνειες, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες φορές το χρόνο.» Τα οξείδια του τιτανίου, για παράδειγμα, που βρίσκονται σε αρκετά αντιηλιακά, μπορούν να αντιδράσουν με πλαστικά και δέρματα, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες.

Γι’ αυτό το λόγο οι μηχανικοί της Ford εξελίσσουν συνεχώς νέα υλικά, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά σε τέτοια είδη διάβρωσης. Αντίστοιχα, φροντίζουν να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα χρησιμοποιώντας ειδικές επιστρώσεις που αντέχουν σε χημικούς παράγοντες, υψηλές θερμοκρασίες και κάθε άλλη καταπόνηση που μπορεί να περιορίσει το όριο ζωής ενός υλικού. Για περισσότερα, πατήστε το play.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!