ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυστηρότερος ο κύκλος μετρήσεων WLTP με έλεγχο και EVAP [vid]

Το παρακάτω βίντεο μας δείχνει τις σημαντικότερες αλλαγές στον κύκλο WLTP, ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός από τον Σεπτέμβριο του 2019 και με πρόσθετο έλεγχο EVAP.

Στη διαδικασία αυτή, η συντομογραφία EVAP (Evaporative Emissions ή Έλεγχος Εκπομπής Αναθυμιάσεων). Από το ρεζερβουάρ έως τον ψεκασμό μία μικρή ποσότητα καυσίμου εξατμίζεται και απελευθερώνει οργανικές ενώσεις στο περιβάλλον (αναθυμιάσεις από υψηλή θερμοκρασία ή και κατά την επιστροφή καυσίμου στο ρεζερβουάρ).

Ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα στο σύστημα δεξαμενής συγκρατεί και εμποδίζει την απελευθέρωση αναθυμιάσεων στο περιβάλλον. Κάτι που υπάρχει ήδη αλλά με περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Έως τώρα αυτή η διαδικασία είχε έλεγχο σε αεροστεγές θάλαμο για 24 ώρες. Από τον Σεπτέμβριο η περίοδος αυτή θα διπλασιαστεί στις 48 ώρες και τα οχήματα θα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία για να καλύψουν αυτές τις πρόσθετες απαιτήσεις.

Επίσης, όλα τα νέα οχήματα θα υπόκεινται σε μετρήσεις εξάτμισης οξειδίων του αζώτου σε πραγματικές συνθήκες στο δρόμο (RDE-NOx). Οι ντίζελ δεν θα επιτρέπεται να εκπέμπουν πάνω από 2,1 φορές των εργαστηριακών μετρήσεων ή 168 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόμετρο (mg/km).

Μια άλλη σημαντική αλλαγή στο επερχόμενο δεύτερο στάδιο WLTP είναι η μέτρηση του κατά πόσον τα όρια εκπομπών εξακολουθούν να πληρούνται κατά τη λειτουργία του οχήματος. Στο μέλλον, οχήματα ηλικίας μέχρι πέντε ετών θα υποβληθούν σε τυχαία δοκιμή WLTP. Αυτή η παρακολούθηση (ISC = InServiceConformity) εκτελείται σε επιλεγμένα οχήματα που έχουν διανύσει έως και 100.000 χιλιόμετρα.

Το πρώτο στάδιο WLTP τέθηκε σε ισχύ για όλα τα νέα οχήματα την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Το επόμενο στάδιο ακολουθεί μόνο ένα χρόνο αργότερα -και θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές ακόμη- οφείλεται στη μεγάλη πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Περισσότερα για τον κύκλο WLTP μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!