ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποιες αεροπορικές εταιρείες δεν καθυστερούν τα δρομολόγια τους;

Η AirHelp προβλέπει ότι μόνο στην Ευρώπη το 2019, θα υπάρχουν πάνω από 700.000 διαταραχές στις πτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι φέτος το καλοκαίρι, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να είναι επιλέξιμοι για αποζημίωση βάσει του Ευρωπαϊκού κώδικα για τα δικαιώματα των επιβατών των αεροπορικών αερογραμμών, σύμφωνα με το νόμο EC 261.

Η επιλογή της αεροπορικής εταιρείας με την οποία θα ταξιδέψει κάποιος, συχνά επηρεάζεται από παράγοντες όπως το κόστος και η διάρκεια, αλλά με τις καθυστερήσεις πτήσεων και άλλες διαταραχές να αυξάνονται σε ετήσια βάση, η επιλογή της εταιρείας με την οποία μπορούν να πετάξουν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καθυστέρησης καθώς και τα πρόσθετα έξοδα.

Από το σύνολο 72 καλύτερων παγκοσμίως αεροπορικών εταιρειών, οι 3 καλύτερες σε επίδοση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήταν οι Garuda Indonesia στην πρώτη θέση με το 91% των πτήσεων της να είναι ακριβείς στην ώρα τους (αναχώρηση και/ή προσγείωση εντός 15 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα), ακολουθεί στη δεύτερη θέση η μόνη εταιρεία της Ευρώπης, από την Ελλάδα, η Olympic Air και η Azul Airlines από τη Βραζιλία με 90% και 84% στην ακρίβεια χρόνου αντίστοιχα.

Οι Ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, Olympic Air και Aegean Airlines, βρέθηκαν στην 31η και 48η θέση αντίστοιχα αφήνοντας το δικό τους στίγμα στην παγκόσμια κατάταξη. Η τελική θέση των εταιρειών κρίθηκε από τρεις βασικούς παράγοντες, την χρονική ακρίβεια, την ποιότητα των υπηρεσιών και την διεκπεραίωση αιτήσεων αποζημίωσης. Μολονότι οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν υψηλά ποσοστά στην ακρίβεια χρόνου, 9.0 και 7.4 αντίστοιχα και στην ποιότητα των υπηρεσιών τους 8.5 και 8.7, τερματίζουν σ΄ αυτές τις θέσεις λόγω των χαμηλών ποσοστών τους στις διεκπεραιώσεις των αιτήσεων αποζημίωσης επιβατών.

Για όσους επιθυμούν να οργανώσουν το ταξίδι τους και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με τις Olympic Air και Aegean Airlines οι πιθανότητες να φτάσουν στον προορισμό τους στην ώρα τους είναι πολύ μεγάλες, καθώς οι δυο ελληνικές αεροπορικές εταιρείες σκοράρουν αρκετά ψηλά στο σύνολο των αεροπορικών εταιρειών στην ακρίβεια χρόνου, με ποσοστό 9.0 και 7.4 ενώ για το 2018, και οι δυο εταιρείες κατέγραψαν τις περισσότερες σε αριθμό πτήσεις στην Ελλάδα. Από την άλλη, το ταξίδι με τις Easyjet, Eurowings και Ryanair μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη ταλαιπωρία καθώς τα ποσοστά των εταιρειών στην ακρίβεια χρόνου είναι ιδιαίτερα χαμηλά, 67%, 66% και 65% των πτήσεων να φτάνουν στην ώρα τους στο αεροδρόμιο.  

Το καλοκαίρι έρχεται – και αυτό σημαίνει καθυστερήσεις

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό νόμο EC 261, εάν η πτήση σας καθυστερήσει πάνω από τρεις ώρες, ή εάν δεν έγινε η επιβίβαση  – εσείς και άλλοι επιβάτες του γκρουπ, μπορεί να δικαιούστε οικονομική αποζημίωση έως €600 ανά άτομο.

Όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από αεροδρόμιο της Ευρώπης είναι προστατευμένοι από το νόμο EC 261, και οι επιβάτες που πετούν μέσα στην Ευρώπη από άλλους παγκόσμιους προορισμούς μπορεί να προστατεύονται επίσης όταν πετούν με Ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι οι διαταραχές στις πτήσεις που έχουν προκληθεί από άλλες υπαιτιότητες εκτός ελέγχου των αεροπορικών εταιρειών δεν αποζημιώνονται. Οι επιβάτες έχουν χρόνο μέχρι και τρία χρόνια να αιτηθούν για οικονομική αποζημίωση ως αποτέλεσμα μιας προβληματικής πτήσης.

Εάν βρίσκεστε σε ένα αεροδρόμιο για περισσότερες από δύο ώρες λόγω διακοπής της πτήσης, έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε. Αυτό σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στους επιβάτες γεύματα, ποτά, πρόσβαση στην επικοινωνία και στέγαση όταν χρειάζεται.

Εάν οι επιβάτες θέλουν να ελέγχουν αν μια πτήση είναι επιλεγμένη για αποζημίωση ή χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματα των επιβατών, μπορούν να επισκεφθούν https://www.airhelp.com/el/

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!