NEA

To VW I.D. R διέλυσε το ρεκόρ ανάβασης του Goodwood! [vid]

Ήδη έριξε το χρόνο κατά μισό δευτερόλεπτο και η προσπάθεια για το καλύτερο που μπορεί να κάνει, δεν έχει τελειώσει ακόμα…

Ένα ρεκόρ που κρατούσε για 20 χρόνια είναι πλέον παρελθόν. Ο Romain Dumas, πίσω από το τιμόνι του ηλεκτρικού I.D. R κατόρθωσε να ολοκληρώσει το «γύρο» του Goodwood Festival of Speed σε μόλις 41,18 δευτερόλεπτα! Ενημερωτικά, ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο Nick Heidfeld, που το 1999 κατόρθωσε με ένα μονοθέσιο Formula 1 (μία McLaren MP4/13) να πετύχει το 41,6.

Εάν τώρα βάλουμε τα δύο αυτά οχήματα το ένα απέναντι στο άλλο, θα δούμε ότι η Formula 1 έχει σχεδόν το μισό βάρος από το I.D. R και λίγο μεγαλύτερη ισχύ από αυτό, στα 780 περίπου άλογα. Το πώς το ηλεκτρικό αγωνιστικό της VW κατάφερε να κερδίσει, σίγουρα δεν βγάζει νόημα, συγκρίνοντας τους αριθμούς. Υπάρχει όμως εξήγηση. Καταρχήν, οι άνθρωποι της φίρμας φρόντισαν να δουλέψουν αρκετό διάστημα, προετοιμάζοντάς το αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Για παράδειγμα, αφαίρεσαν ένα μέρος των συσσωρευτών και ότι έμεινε, το προγραμμάτισαν έτσι ώστε να δίνει περισσότερο ρεύμα στους ηλεκτροκινητήρες. Οι τελευταίοι, προφανώς, εκμεταλλεύονται συνεχώς τη μέγιστη ισχύ που μπορούν να προσφέρουν. Και τα λάστιχα όμως, παίζουν σημαντικό ρόλο. Το I.D. R φοράει τα καλύτερα μαλακά ελαστικά της Bridgestone, με πολύ υψηλά επίπεδα πρόσφυσης. Η McLaren, από την άλλη, είχε έρθει με τα ίδια ελαστικά που έτρεχε στο Spa, μία πίστα με εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις.

Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και σήμερα, οπότε το αρχικό 41,18 ίσως να πέσει και άλλο, κάνοντας τη διαφορά από τον δεύτερο ακόμα πιο μεγάλη.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!