ΑΓΩΝΕΣ

Renault F1: 40 χρόνια μετά την πρώτη «τουρμπισμένη» νίκη [vid]

Για να γιορτάσει την 40η επέτειο της πρώτης νίκης με υπερτροφοτούμενο κινητήρα στην Formula 1 η Renault έδωσε στη δημοσιότητα ένα πολύ όμορφο βίντεο.

Η εμπλοκή της Renault στην Formula 1 ξεκινά το 1977 με την turbo RS 01 και ντεμπούτο στο Silverstone και πολλά προβλήματα. Τότε υπήρχε δικαίωμα συμμετοχής με ατμοσφαιρικό μοτέρ 3.000 κ.εκ. ή turbo στα 1.500 κ.εκ. (όπως και σήμερα με την διαφορά πως υπάρχει και σοφιστικέ υβριδικό σύστημα).

Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα με τον Jean-Pierre Jabouille πίσω από το βολάν της RS 10, στην πίστα Dijon-Prenois της Γαλλίας, ο κινητήρας Renault-Gordini EF1 ήταν ο πρώτος νικηφόρος turbo στην ιστορία της F1. Ο αρχέτυπος V6 είχε περιεχόμενη γωνία 90 μοίρες, 1.492 κ.εκ., τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, δύο στροβιλοσυμπιεστές, κόφτη στις 12.000 σ.α.λ. και βάρος στα 180 κιλά.

Ως προμηθευτής κινητήρων η Renault κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα το 1992 με την ομάδα της Williams και πρωταθλητή τον Nigel Mansell και το τελευταίο με το 2013 με την Red Bull Racing και τον Sebastian Vettel. Αξίζει να αφιερώσεις μερικά λεπτά από το χρόνο σας για να δείτε το παρακάτω βίντεο και να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο.


@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στην #F1

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στo #WRC

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!