NEA

Γιατί θα αυξηθεί η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου;

Η επίθεση στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου στην Σαουδική Αραβία έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και η κατάσχεση τάνκερ από το Ιράν, προκάλεσαν ωστόσο αναταράξεις στην πετρελαϊκή αγορά και την παγκόσμια οικονομία. Έτσι, η τιμή του «μαύρου χρυσού» εκτινάχθηκε στα ύψη. Σήμερα, ωστόσο, το Brent μειώθηκε κατά 1,2% στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, μετά την χθεσινή άνοδό τους, που καταγράφηκε ως το μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιας ανόδου, από το 1988.

Σε καταστάσεις κρίσεις υπάρχουν παγκόσμια αποθέματα για τουλάχιστον 90 ημέρες ώστε να εξομαλύνεται η διαθεσιμότητα. Ωστόσο, οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει ήδη έγκριση χρήσης των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Πάντως, οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση.

Αυτές οι αυξήσεις θα προκαλέσουν αλυσιδωτή αντίδραση σχεδόν σε όλα τα προϊόντα με ταυτόχρονη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και στο κόστος των μεταφορών. Η άνοδος των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Οι τιμές από σήμερα έως το τέλος της βδομάδας, θα ανέβουν περίπου 5%, ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων στο ΑΠΕ.

Η τιμή της βενζίνης στην χώρα μας θα μπορούσε να φτάσει στο 1,7 €/λίτρο όταν ήδη η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί πάνω από 13 λεπτά/λίτρο, συγκεκριμένα στα 1,628 €/ λίτρο), ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται στα 1,354 €/λίτρο.

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης οι Έλληνες οδηγοί επιβαρύνονται με την υψηλότερη τιμή στα καύσιμα αφού η μέση τιμή στην Ε.Ε. είναι στα 1,611 €/λίτρο. Η υψηλή φορολόγηση (63%), με μόνη την Ολλανδία να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα (μέση 1,688 ευρώ/ λίτρο), είναι πολύ υψηλότερη στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Από την άλλη ειδικοί εκτιμούν πάντως πως η κατάσταση θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα όταν αποκατασταθούν οι ζημιές στην Σαουδική Αραβία. Το γαλόνι βενζίνης στις ΗΠΑ έχει μέση τιμή στα 2,56 δολάρια όταν το 2008 και στην οικονομική κρίση ήταν στα 4,11 δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!