NEA

To Mitsubishi Μi-Tech έχει μέχρι και τουρμπίνες!

H Mitsubishi θέλει να περάσει σιγά σιγά στην επόμενη γενιά μοντέλων της και το Mi-Tech που παρουσίασε στο Τόκιο είναι μια πρώτη ένδειξη για το δρόμο που θα ακολουθήσει.

Ταυτόχρονα αποτελεί μια προσέγγιση στο θέμα σύγχρονο buggy -προφανώς για να καλυφθούν κάποια niche κομμάτια της κατηγορίας. Το φουτουριστικό πρωτότυπο Μi-Tech κατασκευάστηκε με προδιαγραφές ενός “μικρού, plug-in υβριδικού ηλεκτρικού SUV, παντός εδάφους και καιρού, που προσφέρει οδηγική απόλαυση και αυτοπεποίθηση σε όλες τις συνθήκες.

Το εμπρός τμήμα υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία Dynamic Shield ως στοιχείο ταυτότητας της MMC. Κυριαρχεί ένα σατινέ χρώμα στο κέντρο της μάσκας, ενώ μία χάλκινη απόχρωση υποδηλώνει την ιδιότητά του ως ηλεκτροκίνητου οχήματος. Προβολείς σχήματος Τ ενσωματώνονται στο εμπρός τμήμα διαμορφώνοντας μία χαρακτηριστική εξωτερική εμφάνιση. Σχεδιαστικά, το πίσω τμήμα θυμίζει ένα μεγάλο, τολμηρό εξάγωνο γλυπτό  που δίνει έμφαση στη στιβαρότητα SUV. Τα πίσω φώτα σχήματος T είναι της ίδιας φιλοσοφίας με τα εμπρός.

Στο εσωτερικό, ένας οριζόντιος πίνακας οργάνων και η λειτουργική στάση βοηθούν τον οδηγό στο έργο του. Το οριζόντιο θέμα τονίζεται με χάλκινες γραμμές που έχουν προστεθεί στον πίνακα οργάνων και στο τιμόνι. Διακόπτες που θυμίζουν πληκτρολόγιο τοποθετούνται πάνω από την κεντρική κονσόλα σε οριζόντια διάταξη, ενώ η εμπρός λαβή λειτουργεί και ως χειριστήριο αφής για ευκολότερους χειρισμούς. Οι λειτουργίες προβάλλονται με σαφή και κατανοητό τρόπο, παρέχοντας μία αίσθηση σιγουριάς στον οδηγό.  Στο εμπρός παρμπρίζ προβάλλονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες  σε μορφή εικονιδίων (graphics) όπως οδική συμπεριφορά, αναγνώριση εδάφους και βέλτιστη καθοδήγηση διαδρομής.

Η μονάδα ισχύος του νέου συστήματος PHEV είναι ένας ελαφρύς, μικρός αεριοστρόβιλος(!) στη θέση του παραδοσιακού βενζινοκινητήρα. Η γεννήτρια αεροστροβίλων παράγει μεγάλη ισχύ συγκριτικά με το μέγεθος και το βάρος της. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του στροβιλοκινητήρα είναι η ευελιξία του να λειτουργεί με διάφορους τύπους καυσίμου όπως diesel, κηροζίνη και βιοκαύσιμο, που μπορεί να επιλεγεί ανάλογα με τις περιοχές. Επιπλέον δεν παράγει ρύπους, που σημαίνει ότι πληροί τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές απαιτήσεις.

Η MMC χρησιμοποίησε το S-AWC Integrated Vehicle Dynamics Control System σε ένα Quad Motor σύστημα 4WD  με εμπρός και πίσω μονάδες Dual-Motor Active Yaw Control (AYC). Με ηλεκτρικές δαγκάνες φρένων, επιτεύχθηκε ταχύτερη απόκριση, υψηλή ακρίβεια ελέγχου κίνησης και δύναμη πέδησης στους τέσσερις τροχούς παράλληλα με αξιοσημείωτη βελτίωση επιδόσεων στις στροφές και στην ελκτική πρόσφυση. Σε συνθήκες off-road, όταν οι δύο τροχοί ολισθαίνουν, η δυνατότητα βέλτιστης μετάδοσης σε τέσσερις τροχούς, επιτρέπει τη μεταφορά ελκτικής ισχύος στους δύο τροχούς που παραμένουν στο έδαφος, διασφαλίζοντας την πρόσφυση. Επομένως, η MMC έχει δημιουργήσει μία ασφαλή, συναρπαστική οδηγική εμπειρία στην οποία ο οδηγός νιώθει άνετα με το αυτοκίνητο σε όλες τις συνθήκες, σε καθημερνές ή κακοτράχαλες διαδρομές, βιώνοντας παράλληλα  νέες συγκινήσεις με υπερστροφές ισχύος 180 μοιρών μέσω ανάποδης περιστροφής δεξιών και αριστερών τροχών.

Το όχημα φέρει διεπαφή Human Machine Interface (HMI) που προβάλλει διάφορες πληροφορίες που συλλέγει μέσω τεχνολογίας ανίχνευσης, συμπεριλαμβανομένων οπτικών αισθητήρων σε ένα παρμπρίζ επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Με την προβολή πληροφοριών για το όχημα, το δρόμο και τις συνθήκες κυκλοφορίας στο παρμπρίζ AR, οι οδηγοί μπορούν να προειδοποιούνται και να λαμβάνουν ακριβείς αποφάσεις ακόμα και σε συνθήκες κακής ορατότητας.

Το πρωτότυπο είναι επίσης εφοδιασμένο με το πακέτο τεχνολογιών υποβοήθησης νέας γενιάς MI-PILOT, που υποστηρίζει τον οδηγό όχι μόνο σε συμβατικούς ασφάλτινους δρόμους αλλά και σε συνθήκες εκτός δρόμου. Κάποια από τα στοιχεία του Mi-Tech, κυρίως από αυτά που έχουν σχέση με τον εξηλεκτρισμό του, θα χρησιμοποιηθούν στα μελλοντικά κόμπακτ και μεσαία SUV της εταιρείας που αναμένονται το 2022.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!