NEA

Πλήρως αυτόνομα οχήματα από τη VW το 2025

Ο Γερμανός κατασκευαστής θεωρεί ότι μέσα στα επόμενα έξι χρόνια η τεχνολογία θα έχει ωριμάσει για το πρώτο πλήρως αυτόνομο μοντέλο του.

Με ένα budget της τάξης των 44 δις ευρώ για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, της αυτόνομης οδήγησης, νέων υπηρεσιών και της ψηφιοποίησης οχημάτων και εργοστασίων, η Volkswagen δείχνει σίγουρη για το δρόμο που τραβάει. Ειδικά, δε, για το κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης, δημιούργησε πρόσφατα την Volkswagen Autonomy, μία νέα θυγατρική που θα εστιάσει σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, θα συγκεντρώσει όλα τα επιμέρους προγράμματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή, με στόχο τα ανώτερα επίπεδα αυτονομίας, 4 και 5.

Για να φτάσει, βέβαια, κανείς να παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η VW όμως δεν ξεκινάει από το μηδέν. Ήδη η εταιρία πειραματίζεται με ένα στόλο e-Golf στα οποία έχει φορτώσει αισθητήρες και λογισμικό. Για την ακρίβεια το καθένα από αυτά διαθέτει 7 ραντάρ, 11 αισθητήρες laser, 14 κάμερες και 14 αισθητήρες υπερήχων. Όλα αυτά παράγουν δεδομένα όγκου 5 gigabytes κάθε λεπτό, τα οποία και επεξεργάζεται ένας ισχυρός κεντρικός υπολογιστής.

Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει, κάποια στιγμή το 2025, στα πρώτα αμιγώς αυτόνομα οχήματα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η Volkswagen δεν θα αξιοποιήσει άμεσα αυτή την τεχνολογία στα επιβατικά της μοντέλα αλλά πρωτίστως σε επαγγελματικά οχήματα, robo-taxi και robo-vans.

Μιχάλης Κατωπόδης

Ένας ακόμα εραστής της αυτοκίνησης (sic) με προϋπηρεσία σε διάφορα περιοδικά -και sites-αυτοκινήτου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button