NEA

Τι είπε ο φυγόδικος Carlos Ghosn σε συνέντευξη τύπου που έδωσε;

Ο στόχος του Ghosn ήταν αφενός να εξηγήσει τους λόγους της απόδρασής του από την Ιαπωνία και αφετέρου να μπορέσει να κερδίσει, όσο αυτό είναι εφικτό, τη χαμένη αξιοπιστία του.

Ο Carlos Ghosn είναι αναμφίβολα χαρισματικός και αυτό φάνηκε και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Λίβανο, όπου έχει καταφύγει μετά την επεισοδιακή του απόδραση από την Ιαπωνία. Από όπου έφυγε πιθανότατα κρυμμένος μέσα σε ένα μεγάλο κουτί, από αυτά που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ηχητικού εξοπλισμού σε συναυλίες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Ghosn ήταν σε μεγάλη φόρμα, όπως όταν παρουσίαζε καινούργια μοντέλα, είτε της Nissan που έσωσε από τη χρεωκοπία, είτε της συμμαχίας Renault Nissan. Την οποία ουσιαστικά δημιούργησε ο ίδιος και στην πορεία αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό ως συνεργασία μεταξύ οργανισμών που είναι τελείως διαφορετικοί και απλά ανέχεται αναγκαστικά ο ένας τον άλλο.

Ο στόχος του Ghosn ήταν αφενός να εξηγήσει τους λόγους της απόδρασής του από την Ιαπωνία και αφετέρου να μπορέσει να κερδίσει, όσο αυτό είναι εφικτό, τη χαμένη αξιοπιστία του. Και φυσικά στράφηκε ενάντια στο απαρχαιωμένο ιαπωνικό σύστημα δικαιοσύνης περιγράφοντας τις συνθήκες τις 130 ήμερες της κράτησή του στη φυλακή. Όταν του δινόταν η δυνατότητα να κάνει ντους μόνο δύο φορές την βδομάδα, να διαβάζει γράμματα της οικογένειάς του μέσα από ένα παράθυρο και ανακρινόταν για 8 ώρες, ενώ αναφέρθηκε και στην απομόνωσή του από την οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον και κυρίως από το εργασιακό του.

Ο Carlos Ghosn θεωρεί την υπόθεσή του ως σκευωρία στην οποία εμπλέκονται Ιάπωνες πολιτικοί, μάνατζερ της Nissan και εισαγγελείς, που με τον τρόπο αυτό ήθελαν να προστατεύσουν την εταιρεία από τον τυχόν πλήρη έλεγχό της από τη Renault. Και να της εξασφαλίσουν και πάλι την πλήρη ανεξαρτησία της. Ονόματα πολιτικών δεν ανέφερε -προκειμένου να μη φέρει την κυβέρνηση του Λιβάνου σε δύσκολη θέση όπως είπε- ανέφερε όμως στελέχη της Nissan, με πρώτο και καλύτερο το πρώην ισχυρό άντρα της Hiroto Saikawa.

Επίσης είπε πως οι κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί -μεταξύ άλλων αγορά ή ανακαίνιση πολυτελών ακινήτων στη Βραζιλία, την Ολλανδία και το Λίβανο μέσω μιας θυγατρικής της Nissan και χρέωση μιας ιδιωτικής εκδήλωσής του στο παλάτι των Βερσαλλιών στην ιαπωνική εταιρεία- έχουν σα στόχο να πλήξουν την εικόνα και την προσωπικότητά του. Για την οποία φυσικά και θα πολεμήσει.

Γεγονός είναι πάντως πως ο Ghosn δεν είναι εύκολος αντίπαλος για την Ιαπωνία και τη δικαιοσύνη της. Τα μέσα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τον κατηγορούν δικαίως πως διέφυγε από τη δικαιοσύνη, πως ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για την απόδρασή του, ενώ αναφέρονται και στον εκρηκτικό του χαρακτήρα. Από την άλλη είναι δεδομένο πως ο Γαλλό- Λιβανέζος έχει εκθέσει όχι μόνο την ιαπωνική δικαιοσύνη αλλά και την κρατική ασφάλεια μιας χώρας που είναι από τις πιο high tech παγκοσμίως.

Στην ερώτηση προς τον Ghosn αν η δίκη του θα ήταν δίκαιη η άμεση απάντηση του τελευταίου ήταν όχι, ενώ συμπλήρωσε πως το 99% των δικών τελειώνουν με την καταδίκη του κατηγορούμενου και πως οι τελευταίοι πιέζονται όσο χρειάζεται προκειμένου να δεχτούν την ενοχή τους. Όσο για την εγγύηση των 12,4 εκατομμυρίων ευρώ που είχε καταβάλει πηγαίνει στο ιαπωνικό κράτος.

Το σίριαλ Ghosn από ότι φαίνεται θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια, με κατηγορίες ένθεν και ένθεν και με παρουσιάσεις «αδιάσειστων αποδείξεων» και από τις δύο πλευρές. Ίσως πάντως να υπάρξει και ένα κέρδος από την όλη υπόθεση: ο εκσυγχρονισμός, έστω και μερικώς, του ιαπωνικού συστήματος δικαιοσύνης. Για να δούμε τι θα δούμε στην πορεία…

Αν… αντέχετε -η διάρκειά της ξεπερνά αρκετά τη μία ώρα- μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλη τη συνέντευξη τύπου του Carlos Ghosn.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!