NEA

Η Tesla ετοιμάζει σούπερ μπαταρίες ανατρέποντας τα όσα ξέραμε

Αν η αμερικανική εταιρία καταφέρει να παρουσιάσει μπαταρίες με κύκλο ζωής 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα και τιμή στα 70$/kWh τότε μιλάμε για μια μικρή επανάσταση στο χώρο της ηλεκτροκίνησης.

Θεωρητικά αυτό σημαίνει πως οι μπαταρίες θα διατηρούν τις ιδιότητες τους σε έναν π.χ. 15ετή κύκλο ζωής του αυτοκινήτου ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες με φορτίσεις. Πρακτικά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που γινόντουσαν γνωστές νωρίτερα αλλά τελικά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τέλη του μήνα όταν η Tesla θα διοργανώσει την διαδικτυακή ημερίδα «Battery Day» για να μας παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τη νέα γενιά μπαταριών.

Η Tesla χαλαρώνει κάπως την συνεργασία της με την Panasonic (με την οποία κατασκευάζει μπαταρίες NCA, νικέλιο/ κοβάλτιο/ αλουμίνιο) και εντείνει αυτή με την κινεζική CATL (Contemporary Amperex Technology Co Ltd). Η τελευταία αποτελεί έναν από τους κολοσσούς στην κατασκευή μπαταριών (στην Κίνα προσφέρει μπαταρίες NMC, νικέλιο/ μαγγάνιο/ κοβάλτιο) για ηλεκτρικά αυτοκίνητα (o άλλος είναι η κορεατική LG Chem) αφού κατασκευάζει εργοστάσια και στην Ευρώπη.

Μέχρι τώρα η CATL έχει ανακοινώσει την εξέλιξη στοιχείων μπαταριών ( δίχως ή με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό σε κοβάλτιο (όπως είναι η λιθίου σιδήρου φωσφόρου) ικανοποιώντας τις απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την εκμετάλλευση εργασίας (π.χ. όπως στο Κονγκό).

Επίσης η Tesla έχει εξαγοράσει την Maxwell Technologies και ταυτόχρονα συνεργάζεται στενά με το καναδικό κέντρο εξέλιξης που διευθύνει ο εξπέρ στις μπαταρίες Jeff Dahn. Κάπως έτσι ο Elon Musk είχε ποστάρει στο αγαπημένο του Twitter πως η Tesla θα παρουσιάσει μια σούπερ γενιά μπαταριών που θα ανατρέψει τα δεδομένα στην ηλεκτροκίνηση.

Και οι πρώτες μας πληροφορίες αναφέρουν πως η διάρκεια ζωής των μπαταριών θα φτάνει τα 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ το κόστος θα πέσει στα 70-80 δολάρια την kWh. Σήμερα η τιμή αυτή είναι στα περίπου 100 δολάρια και επηρεάζει άμεσα την τελική τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Για να δούμε… Σίγουρα κάνει πιο βιώσιμο το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά μην ξεχνάμε ότι για να γίνει πλήρως ανταγωνιστικό του συμβατικού θέλει 35% αύξησης της ενεργειακής απόδοσης της μπαταρίας με παράλληλη μείωση κόστους 25%. Και αμφίβολο αν θα έχουμε φτάσει σε αυτά τα νούμερα το 2025.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!