ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Oι λεπτομέρειες πίσω από την κατασκευή ενός Audi RS

H γκάμα των RS της Audi, το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, σήμερα διαθέτει δώδεκα μοντέλα, τα οποία κατασκευάζονται σε τέσσερα διαφορετικά εργοστάσια στην Ευρώπη.

Πόση δύναμη, πόση μαγεία μπορούν άραγε να εκφράζουν δύο μόνο γράμματα; Το αρκτικόλεξο RS αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από μία ειδική έκδοση ή την αιχμή του δόρατος για κάθε μοντέλο της Audi. Οι ιδιαίτερες δημιουργίες της Audi Sport GmbH που φέρουν περήφανα τα γράμματα RS, συνδυάζουν ξεχωριστή σχεδιαστική ταυτότητα, πλήρη καθημερινή χρηστικότητα, κορυφαίες επιδόσεις και συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Αποτέλεσμα πολυετούς πείρας και παράδοσης, στοχοπροσήλωσης και εστίασης σε όλες τις μικρές ή μεγάλες, αχνές ή προφανείς λεπτομέρειες από όλους τους σχεδιαστές, τους μηχανικούς και τους δοκιμαστές, σε γραφεία, εργαστήρια και πίστες δοκιμών σε όλο τον κόσμο.

Το Nordschleife, ο βόρειος βρόχος, το βορεινό τμήμα ή η «Πράσινη Κόλαση» – όπως έχει επικρατήσει – του Nürburgring, είναι ένας θρύλος ανάμεσα στις πίστες αγώνων. Το τμήμα αυτό, μήκους 20,832 χιλιομέτρων είναι από τα πιο δύσκολα παγκοσμίως. Και κάθε μέτρο είναι πραγματικά μια πρόκληση: η συμπίεση στο Fuchsröhre, η κτηνώδης ώθηση στο Karussell ή το άλμα στο Pflanzgarten. Περισσότερο από το 80% της πίστας οδηγείται με το γκάζι στο πάτωμα. Με τις απαιτήσεις σε πλήρη ισχύ και μέγιστη ταχύτητα, κάθε χιλιόμετρο στο Nordschleife ισοδυναμεί με πολλαπλά χιλιόμετρα κανονικής οδικής λειτουργίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 8.000 χιλιόμετρα δοκιμών αντοχής στο Nordschleife ισοδυναμούν με ολόκληρη τη ζωή ενός αυτοκινήτου. Με τις υψηλές απαιτήσεις του, είναι το σημείο αναφοράς για κάθε σπορ αυτοκίνητο. Όποιο μοντέλο επιβιώσει εδώ, μπορεί να επιβιώσει σε οποιαδήποτε απαιτητική γρήγορη διαδρομή στον κόσμο.

Το Nordschleife μπορεί επίσης να πει σε έναν έμπειρο οδηγό πολλά για ένα αυτοκίνητο: τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του, τον ακριβή χειρισμό για την επίτευξη ταχύτερου γυρολόγιου, τη δυνατότητα ελέγχου στο όριο και, κυρίως, την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Nordschleife είναι σημείο αναφοράς για τις δοκιμές εξέλιξης της Audi Sport GmbH.

Δώδεκα μοντέλα RS: Ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο

Η στρατηγική RS βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: Η θυγατρική της Audi AG με έμφαση στις sport εκδόσεις έχει ήδη δώδεκα μοντέλα RS στο χαρτοφυλάκιό της: το RS 3 ως Sportback και Sedan, το RS 4 Avant, το RS 5 ως Coupé και Sportback, το RS 6 Avant, το RS 7 Sportback, το TT RS ως Coupé και Roadster, το RS Q3 και το RS Q3 Sportback, καθώς και το RS Q8. Οκτώ από αυτά τα μοντέλα παρουσιάστηκαν πολύ πρόσφατα, το 2019 και η Audi Sport GmbH έχει ήδη πολλές ακόμη ιδέες στα σκαριά για το εγγύς μέλλον.

Τα μελλοντικά μοντέλα RS θα εμπλουτίσουν τη γκάμα, σχετικά σύντομα μετά την κυκλοφορία των αντίστοιχων βασικών σειρών. Αυτό σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά τους θα καθοριστούν σε πολύ πρώιμο στάδιο και ότι η ανάπτυξή τους θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την εργασία στην αντίστοιχη σειρά μοντέλων στην οποία βασίζονται. Εκτός από το σχεδιασμό, το έργο αυτό θα επικεντρωθεί στο σύστημα μετάδοσης κίνησης και την ανάρτηση. Σε τελική ανάλυση, ο στόχος είναι το σπορ DNA που φέρει κάθε Audi να έρθει στο προσκήνιο και να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται πάντα με τον πιο μοντέρνο τρόπο και «στο ρεύμα της εποχής», που επιτάσσει περιβαλλοντική ευαισθησία σε κάθε στιγμή. Στα RS 6 Avant, RS 7 Sportback και RS Q8, υλοποιείται ήδη ένα εξελιγμένο ήπιο υβριδικό σύστημα που βασίζεται στο ενσωματωμένο ηλεκτρικό σύστημα 48 Volt, καθώς και απενεργοποίηση κυλίνδρου (COD – Cylinder on Demand) στον κινητήρα V8 TFSI υπό χαμηλό φορτίο. Περιττό να τονιστεί, αυτές οι λειτουργίες πρέπει επίσης να εφαρμοστούν με τυπικό τρόπο RS. Το “Fine-tuning”, κάτι περισσότερο από «ρύθμιση ακριβείας», η «τέλεια ισορροπία» ακριβέστερα, είναι η μαγική φράση όταν πρόκειται για την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός εντυπωσιακού μοντέλου RS.

Ο γύρος του κόσμου 30 φορές: Το πρόγραμμα δοκιμών για το RS Q8 – και όχι μόνο γι’ αυτό το RS

Οι μηχανικοί δοκιμών της Audi Sport GmbH πέρασαν περίπου δύο χρόνια στο δρόμο στο RS Q8, καλύπτοντας περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ισοδύναμο με την οδήγηση γύρω από τη Γη 30 φορές, με οχήματα ανάπτυξης και πρωτότυπα. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους τύπους δρόμων και όλες τις ετερόκλητες πίστες.

Περιοχές δοκιμών όπως η κυκλική τροχιά υψηλής ταχύτητας στην πόλη Nardò της νότιας Ιταλίας, χρησιμοποιήθηκαν για να ελέγξουν την ανθεκτικότητα όλων των εξαρτημάτων με σταθερά υψηλή ταχύτητα και έντονες πλευρικές δυνάμεις. Ο πάγος και το χιόνι στη Σκανδιναβία προσέφεραν ιδανικές συνθήκες για να δώσουν τις τελευταίες πινελιές στα χαρακτηριστικά απόκρισης των συστημάτων ανάρτησης και ελέγχου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και το υψόμετρο στη Νότια Αφρική δημιούργησαν το αναγκαίο σκηνικό προκλήσεων για τα συστήματα κλιματισμού, ψύξης κινητήρα και την απόδοση του μοντέλου.

Εμπνευσμένο από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα: ο σχεδιασμός των μοντέλων RS

Σύμφωνα με την αρχή της φιλοσοφίας «η φόρμα, το design έπεται της λειτουργικότητας», είναι φυσικό τεχνολογίες υψηλής απόδοσης από το Motorsport να αντικατοπτρίζονται στην εμφάνιση των μοντέλων RS. Σε πολλά σύγχρονα μοντέλα RS, η αναλογία και η θέση του Singleframe βασίζονται στο R8 : είναι τόσο ευρύτερο και χαμηλότερο από αυτό των αδελφών μοντέλων του και κυριαρχείται από ένα καθαρό, σπορ μαύρο χρώμα αντί για στοιχεία χρωμίου. Ορισμένα μοντέλα RS έχουν οριζόντιες σχισμές μεταξύ της μάσκας και το καπό που θυμίζουν το εμβληματικό Audi Sport quattro από το 1984. Ευμεγέθεις αεραγωγοί και μεγάλες ελλειπτικές απολήξεις εξάτμισης συμβολίζουν τη δύναμη των υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων.

Το αμάξωμα φυσικά ξεχωρίζει σχεδιαστικά, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για παράδειγμα στο Audi RS 6 Avant. Είναι 80 χιλιοστά πιο πλατύ από το βασικό μοντέλο, με ξεχωριστό σχεδιασμό στα φτερά, τις πίσω πόρτες, τα πλαϊνά πλαίσια, το μπροστινό τμήμα και το καπό. Μόνο οι μπροστινές πόρτες, η οροφή και η πέμπτη πόρτα δεν έχουν μείνει ίδιες. Οι θόλοι των τροχών του υψηλών επιδόσεων Avant, φιλοξενούν τροχούς με διάμετρο έως 22 ίντσες – ή ακόμη και 23 ίντσες στην περίπτωση του RS Q8.

Αδιαπραγμάτευτη ποιότητα, και στη διαδικασία δοκιμών και εξέλιξης

«Οι πελάτες μας απαιτούν τα καλύτερα προϊόντα στην αγορά», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Audi Sport, Oliver Hoffmann. «Έχουμε τους καλύτερους ειδικούς και ομάδες για να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες τους». Ειδικά εργαστήρια RS, όπου τα πρώτα αυτοκίνητα συναρμολογούνται με το χέρι, παίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη φάση ανάπτυξης.

Το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας Audi έχει μεγάλη επιρροή και ασκεί έλεγχο σε όλο το φάσμα της διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν για τη συναρμολόγηση κάθε πρωτότυπου RS εξαιρετικά ακριβή εξαρτήματα μέτρησης αλουμινίου και επιμέρους μοντέλα αναφοράς. Χρησιμοποιούν υπερσύγχρονες μεθόδους μέτρησης, όπως σαρωτές λέιζερ, οι οποίες καταγράφουν αρκετά εκατομμύρια σημεία μέτρησης στην επιφάνεια των εξαρτημάτων, για να ρυθμίσουν όλες τις επιφάνειες, τους αρμούς και τις ακτίνες μέχρι το δέκατο του χιλιοστού.

Τέσσερα εργοστάσια: Η παραγωγή των μοντέλων RS

Τα μοντέλα RS παράγονται σε τέσσερα διαφορετικά εργοστάσια. Τα RS 3 Sportback, RS 3 Sedan, RS 4 Avant, RS 5 Coupé και RS 5 Sportback κατασκευάζονται στο Ingolstadt. Τα RS 6 Avant και RS 7 Sportback παράγονται στο Neckarsulm. Στο εργοστάσιο στο Győr, στην Ουγγαρία, κατασκευάζεται το TT RS ως Coupé και Roadster, το RS Q3 και το RS Q3 Sportback. Το RS Q8 παράγεται στο εργοστάσιο της Σλοβακίας, στην Μπρατισλάβα. Όλα τα μοντέλα RS μοιράζονται συστήματα και διαδικασίες παραγωγής με τα μοντέλα στα οποία βασίζονται ενώ και τα πάνελ χάλυβα ή αλουμινίου, βγαίνουν από τις ίδιες πρέσες των μοντέλων στα οποία βασίζονται  και στη συνέχεια συναρμολογούνται στο αμάξωμα των RS.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «πάντρεμα» ανάρτησης και συστήματος μετάδοσης κίνησης με το αμάξωμα, ιδίως στην περίπτωση των μοντέλων με κινητήρα V8. Ανταλλακτικά ειδικά για RS, όπως το σύστημα εξάτμισης, οι προφυλακτήρες, οι πίσω ποδιές και οι τροχοί συμπληρώνουν τα μοντέλα RS. Ένας διψήφιος αριθμός RS 6 Avant και RS 7 Sportback κατασκευάζονται κάθε μέρα στο Neckarsulm. Κάθε ένα από αυτά δοκιμάζεται σχολαστικά στο δρόμο, πριν παραδοθεί στον πελάτη.

Το «Böllinger Höfe» είναι μία ξεχωριστή κατασκευαστική μονάδα, κοντά στο εργοστάσιο Neckarsulm, την έδρα της Audi Sport GmbH. Εδώ δημιουργούνται τα σπορ και αγωνιστικά αυτοκίνητα της οικογένειας R8, σε μεγάλο βαθμό στο χέρι. Πολύ σύντομα και το πλήρως ηλεκτρικό Audi e-tron GT, θα κατασκευάζεται εδώ.

Frank Stippler: Ένας ειδικός του Nordschleife στην Audi Sport

Ο Frank Stippler είναι ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν όσο λίγοι το Nordschleife. Ο 45χρονος γεννήθηκε στην Κολωνία και ζει στην περιοχή του Eifel. Είναι ίσως συνδεδεμένος με την ιστορία της Audi Sport όσο κανένας άλλος οδηγός αγώνων. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν τη νίκη στις 24 Ώρες του Spa το 2012 και το Nürburgring (2012 και 2019). Ο Stippler ήταν μέρος της ομάδας από την αρχή, όταν το αγωνιστικό αυτοκίνητο GT3 Audi R8 LMS έκανε το ντεμπούτο του το 2009, συμβάλλοντας και με την τεχνική του εμπειρία. Κάτι που ισχύει για όλα τα μοντέλα RS καθώς και για το νέο R8, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές του 2019 – ως Coupé, Spyder και R8 V10 RWD με κίνηση μόνο πίσω.

Το τελευταίο επίτευγμα του Stippler είναι ένα ρεκόρ γύρου στο Nordschleife, με RS Q8 το φθινόπωρο του 2019. Το ρολόι σταμάτησε μετά από 7 λεπτά και 42,3 δευτερόλεπτα – επιβεβαιωμένο από συμβολαιογράφο – και ο επαγγελματίας οδηγός αγώνων από την Κολωνία είχε μόλις καταρρίψει το ρεκόρ για τυπικά SUV κατά δώδεκα ολόκληρα δευτερόλεπτα. Παρότι το νέο ρεκόρ δεν ήταν ο στόχος του συγκεκριμένου σετ δοκιμών, είναι ωστόσο σαφής απόδειξη των δυνατοτήτων της έκδοσης RS του πιο σπορ μοντέλου Q, της Audi.

Oliver Hoffmann: «Το Nordschleife είναι το απόλυτο τεστ αντοχής»

«Το Nordschleife αντιπροσωπεύει το απόλυτο test στις δοκιμές εξέλιξης και αντοχής που κάνουμε», εξηγεί ο Oliver Hoffmann, Διευθύνων Σύμβουλος της Audi Sport GmbH. «Μας παρέχει – το Nordschleife – σαφή εικόνα σχετικά με την ποιότητα στο χρόνο, την ανθεκτικότητα των ανταλλακτικών μας σε ακραίες συνθήκες και λεπτομέρειες σχετικά με την ανάρτηση. Με το RS Q8, εστιάσαμε στη ρύθμιση των ελατηρίων, των αποσβεστήρων και του ESP, του σπορ διαφορικού καθώς και στην οδική συμπεριφορά σε ακραίες καταστάσεις και μεγάλες πλευρικές επιταχύνσεις.»

«Το RS Q8 συνδυάζει εξαιρετική απόδοση και μοναδική σχεδίαση μαζί με τη δύναμη και την ευελιξία ενός SUV, πάντα με τα αυστηρά ποιοτικά μας πρότυπα», εξηγεί ο Hoffmann. «Τα μοντέλα RS έχουν μία ενιαία φιλοσοφία: αβίαστη μέγιστη απόδοση οπουδήποτε και όποτε το επιθυμεί ο οδηγός και σταθερή κορυφαία συμπεριφορά σε μεγάλες διαδρομές.» Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλοί οδηγοί RS σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους κάθε μέρα για επαγγελματικά ταξίδια και κάνουν πολλά χιλιόμετρα.

«Ένα RS είναι ένας αληθινός Δρ. Τζέκυλ και κύριος Χάιντ. Είναι σημαντικό για κάθε χιλιόμετρο, ανεξάρτητα από το πώς οδηγείται, να αποτελεί μία εμπειρία. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην εκπληκτική σχεδίαση, την εμφάνιση και αίσθηση υψηλών προδιαγραφών και την εξαιρετική ποιότητα», λέει ο Oliver Hoffmann, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την Τεχνική Ανάπτυξη στο Neckarsulm, έδρα της Audi Sport.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button